Brussel Mobiliteit verkent ondergrondse gaanderijen met drones

CD
© BRUZZ
26/01/2024

Brussel Mobiliteit zet drones in om de ondergrondse technische gaanderijen in het gewest in kaart te brengen. De aanwezigheid van die gaanderijen was bekend, maar niet waar en in welke staat ze zich bevinden.

"In de technische ruimtes zitten leidingen en rioleringen", legt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit uit. "We willen alles in kaart brengen om te kijken of ze in goede staat zijn en te zorgen voor een beter beheer en onderhoud." Brussel Mobiliteit werkt daarvoor samen met de verschillende nutsbedrijven.

Vroeger werden de gaanderijen wel af en toe verkend, "maar dat was niet structureel", zegt Paemen. "Nu willen we echt een volledig overzicht maken, en dat met behulp van drones."

Veilig en snel

Er zijn verschillende voordelen aan de drones, zegt Paemen. Ten eerste is het veilig. "Sommige technische ruimtes staan bijvoorbeeld onder water. Dat is heel gevaarlijk als daar ook elektriciteitsleidingen zijn."

Bovendien gaat het een pak sneller. "We kunnen de beelden van de drones gewoon van op kantoor bekijken. Zo brachten we al 13 kilometer in kaart", zegt Paemen. Daarvoor waren er 241 vluchten nodig gedurende meer dan negen dagen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni