Brussel zamelde al meer dan 700 ton hulpmiddelen in voor Palestijnen in Gaza

Luana Difficile
© Belga
30/04/2024
Updated: 30/04/2024 18.07u

De Stad Brussel heeft sinds 19 april meer dan 700 ton hulpmiddelen voor de Palestijnen in de Gazastrook ingezameld. De inzamelactie loopt tot en met zondag 5 mei in Paleis 1 op de Heizelvlakte. Daarna worden de hulpmiddelen, waaronder slaapzakken, melkpoeder en hygiëneproducten, naar Gaza gebracht.

Dinsdag brachten burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) een bezoek aan Paleis 1, waar de inzamelactie sinds 19 april plaatsvindt. De burgemeester en minister kwamen er spreken met ngo Human Smile en hun medewerkers die de actie in goede banen leiden. De ngo was eerder ook al verantwoordelijk voor de inzamelactie na de aardbeving in Marokko in september 2023. Human Smile werkt ook samen met een lokale ngo op het terrein.

In totaal zijn er al vijfhonderd paletten van 1,30 meter hoog met hulpmiddelen verzameld, goed voor ongeveer 700 ton. Naast de inzamelactie op de Heizelvlakte organiseert het UMC Sint-Pieter gelijktijdig ook een geldinzamelingsactie. Daarbij werd reeds 39.500 euro ingezameld.

Het is de bedoeling dat de hulpmiddelen en het geld zo snel mogelijk terechtkomen bij de Palestijnen in de Gazastrook. Minister van Defensie Dedonder duidt dat de middelen met vliegtuigen van Defensie naar Egypte zullen worden gebracht, om vandaar de Gazastrook te bereiken. De situatie op het terrein is evenwel erg onstabiel. Indien het binnenbrengen van de hulpmiddelen via Egypte naar Gaza niet lukt, zal er nagedacht worden over alternatieven. Het voornaamste doel op dit moment is om de hulpmiddelen tot in Egypte te krijgen, maar ook Jordanië zou een mogelijke optie kunnen zijn.

'Mensen willen helpen'

Eerder organiseerde Brussel ook inzamelacties voor de aardbeving in Turkije en rampen in Guinee, de Democratische Republiek Congo, Marokko en Oekraïne. "We hebben besloten om hetzelfde te doen voor de bevolking van Gaza, in samenwerking met Defensie en Ontwikkelingssamenwerking," zegt burgemeester Close.

"Afgelopen maand werden negen luchtdroppings met humanitaire goederen uitgevoerd boven de Gazastrook," vervolgt Dedonder. "In totaal werd 164 ton humanitair materieel geleverd aan de bevolking in Gaza." De door Brussel ingezamelde hulpmiddelen worden daaraan toegevoegd. "Wij danken iedereen die heeft gedoneerd, maar ook de vele vrijwilligers die zich hebben ingezet."

"Wat er nu in Gaza gebeurt, laat niemand onberoerd. Mensen willen helpen. Vanuit Ontwikkelingssamenwerking hebben we contact opgenomen met onze partners in de regio en lokale ngo's, om te vragen welk materiaal er écht nodig is en wat de noden op het terrein zijn," klinkt het bij minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). "Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat de hulp tot bij de mensen raakt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni