De kanaalzone in Sint-Jans-Molenbeek, gezien vanaf het dakterras van de gerenoveerde Brunfauttoren

| De kanaalzone in Sint-Jans-Molenbeek, gezien vanaf het dakterras van de Brunfauttoren tijdens de renovatie.

Brussels Gewest wil jongeren motiveren dakwerker te worden met nieuwe opleiding

© Belga
05/06/2024

Met een nieuwe driejarige opleiding tot dakwerker wil het Brussels Gewest zo veel mogelijk jongeren aanmoedigen om aan de slag te gaan in de duurzame bouw.

Franstalige Brusselse jongeren konden woensdag de opleiding ontdekken door kennis te maken met de dakbedekkingssector en een kijkje achter de schermen te nemen bij wat mogelijk een toekomstige job kan worden.

De Brusselse Renolution-strategie heeft als doelstelling om het gemiddelde energieverbruik van woningen in de regio met factor drie te verminderen tegen 2050. Om dat ambitieuze initiatief tot een goed einde te brengen is er ook gekwalificeerd personeel nodig, al wringt daar het schoentje.

De opleiding duurt in totaal drie jaar en zal voorzien worden door het trainingscentrum EFP. "De introductie van deze nieuwe opleiding is een unieke kans om jongeren een vak te leren dat zinvol is, banen genereert en het dagelijks leven van de buurtbewoners verbetert. De opleiding, die voldoet aan de leerplicht, is de eerste alternerende dakbedekkingsopleiding voor jongeren in Brussel", duidt Leefmilieu Brussel.

Ze is toegankelijk voor jongeren tussen 15 en 22 jaar, voor een jaarlijkse kostprijs van zeventig euro. Deelnemende jongeren worden ook betaald tijdens het leren.

Gratis cursus in de zomer

In de zomermaanden worden ook twee cursussen georganiseerd, van 8 tot 12 juli en 2 tot 6 september, om jongeren warm te maken voor de opleiding. "Deze cursussen, die gratis zijn, bieden een unieke kans om het beroep uit te proberen in een bijna levensechte situatie, met bazen van bedrijven die op zoek zijn naar werknemers."

Het Hello Toit-project is een initiatief van Renolab.ID en Leefmilieu Brussel. Pôle Formation Emploi en Construcity.brussels helpen het voorlopig louter Franstalige initiatief mee ontwikkelen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni