20180831 Sint-Pieters-Woluwe Maison Stoclet P

| Het Stocletpaleis in Sint-Pieters-Woluwe is UNESCO-werelderfgoed.

Brussels Parlement keurt de openstelling van door UNESCO erkend Stocletpaleis goed

© Belga - BRUZZ
19/04/2024

Het Brussels Parlement heeft vrijdag met een grote meerderheid een ordonnantie goedgekeurd om het patrimonium erkend als UNESCO-werelderfgoed beperkt open te stellen voor publiek. Bij de oppositie stemden enkel MR, N-VA en Vlaams Belang tegen.

Het voorstel kwam er door het geschil tussen de familie Stoclet en Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels). Zij wil het art-nouveaupaleis openstellen voor het publiek, maar de familie Stoclet die het paleis bezit, is het daar niet mee eens.

Na verschillende pogingen tot verzoening wil Persoons de familie nu wettelijk verplichten om dat te doen. Het goedgekeurde voorstel omvat een omkaderde en beperkte openstelling van het gebouw voor enkele dagen per jaar.

Oppositielid Anne-Charlotte d’Ursel (MR) vreest nu dat liefhebbers van erfgoed en potentiële kopers zullen afgeschrikt worden om dat te doen door deze verregaande maatregel. Ze vindt dat de ordonnantie ingaat tegen het recht op privébezit. Ook Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) denkt er zo over, hij denkt dat de familie in beroep kan gaan tegen de regeling.

Parel van de art-nouveau

Het Stocletpaleis stamt uit 1911 en wordt sinds 2002 niet meer bewoond. In 2009 volgde de erkenning als werelderfgoed door UNESCO. Het gebouw wordt beschouwd als een parel van de Brusselse art-nouveau, maar het is tot op vandaag niet toegankelijk voor publiek. De familie die eigenaar is van het gebouw vindt het paleis te fragiel en wijst op het risico van beschadiging door de openstelling voor publiek.

Vorig jaar verzette de familie zich ook tegen een 3D-scan van het paleis in het kader van een tentoonstelling over de architect, Josef Hoffmann.

De ordonnantie voert nu een beperkte en omkaderde openstelling in voor dit type gebouw. Dat moet maximaal vijftien dagen per jaar worden opengesteld als er geen vergelijk wordt gevonden met de eigenaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , stocletpaleis , Ans Persoons , Mathias Vanden Borre , Anne-Charlotte d'Ursel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni