Brusselse regering keurt schadevergoedingen voor handelaars Zuidpaleis goed

© Belga
07/06/2024

De Brusselse regering heeft in eerste lezing het decreet goedgekeurd over de steun aan de handelaars van het Zuidpaleis. Dat meldt staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte. De algemene principes van het decreet werden in maart al goedgekeurd, de definitieve goedkeuring is voor de volgende legislatuur.

De nieuwe steun- en compensatiemaatregelen werden al voorgesteld aan de handelaars in het Zuidpaleis die geïmpacteerd worden door de werkzaamheden voor metrolijn 3.

Het gebouw zal daarvoor deels ontmanteld worden, en met de maatregelen wil de regering "het inkomstenverlies door een ongewenste sluiting voor de handelaars zo correct mogelijk compenseren, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de diversiteit aan omstandigheden en economische activiteiten".

Het bedrag van de vergoeding zal gebaseerd zijn op de huurwaarde van het bedrijf, de winstgevendheid en het aantal werknemers.

Voor de commerçanten in de buurt van het Zuidpaleis werden samen met de stad Brussel, de gemeente Sint-Gillis en de betrokken gewestelijke overheden (Brusselse Economie Werkgelegenheid, hub.brussels, MIVB en Net Brussel) steun- en vergoedingsmaatregelen op poten gezet.

Die zijn vastgelegd in een 'Conventie Toots Thielemans', die het huidige pact zal vervangen vanaf begin 2025, voor een totaalbedrag van 16,43 miljoen euro. In 2024 komen er op basis van het huidige pact nog extra maatregelen voor alle getroffen handelaars, voor een geschat totaal van 2 miljoen euro per jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni