Molengeek, het Molenbeekse centrum voor beginnende informatica-ondernemers

| Molengeek, het Molenbeekse centrum voor beginnende informatica-ondernemers.

Brusselse vzw's leveren cyberexperts aan Defensie

KVDP
© BRUZZ
20/01/2024

Het Belgische leger heeft vier jonge cyberveiligheidsexperts aangeworven. Dat deed Defensie in samenwerking met de Brusselse organisaties BeCode en Molengeek. “We zijn heel trots,” zegt Molengeek-oprichter Ibrahim Ouassari. “Dit is nog maar het begin.”

De Molenbeekse vzw Molengeek leidt sinds 2015 digitale talenten op. De expertise die het IT-opleidingscentrum heeft opgebouwd is Defensie niet ontgaan, want het leger heeft onlangs vier jongeren aangeworven via Molengeek en BeCode, een gelijkaardige organisatie. “We zijn met Molengeek heel trots om bruggen te bouwen tussen jongeren en Defensie. Hier had ik niet over durven dromen,” zegt oprichter en directeur Ibrahim Ouassari aan BX1.

Sinds begin vorig jaar biedt Molengeek een algemene opleiding rond cyberveiligheid aan. Wie de opleiding volgt, kan vervolgens aan de slag in de privésector, maar ook bij het leger. “De opleiding is gericht op alle jongeren. Sommigen hebben al een bepaalde IT-opleiding gevolgd, maar we zien ook jongeren die op school zijn afgehaakt, maar een zekere interesse hebben. De opleiding is aangepast aan allerlei profielen,” legt Ouassari uit. “Wij werken met certificaten die voor veel jongeren de diploma’s vervangen die ze al dan niet hebben gehaald.”

'Steeds meer verbonden'

De jonge rekruten die de opleiding hebben gevolgd gaan bij Defensie aan de slag als SOC-analist (Security Operations Center). “Zij zijn de mensen die de meldingen ontvangen van indringers of cyberaanvallen. Wij leiden hen daarvoor op en het is daarna de bedoeling dat zij doorstromen naar andere specialisaties,” aldus Ouassari.

En mogelijkheden zijn er genoeg binnen Cyber Command, de vijfde defensiecomponent. “Als het over cyberveiligheid gaat spreken we van een veertigtal functies binnen het leger. Of het nu gaat over de beveiliging van ziekenhuizen, waterreserves of militaire infrastructuur, steeds meer zaken zijn verbonden met het internet. Zelfs een tank zit nu vol met elektronica, en dat moet allemaal beschermd worden,” aldus nog Ouassari. “Dit is nog maar het begin, want deze eerste stap opent deuren naar allerlei specialisaties binnen Defensie.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni