BRUZZ

| De antisemitische tags op de muren van de gevangenis van Sint-Gillis waren maandag al snel verwijderd.

Burgemeester Spinette over antisemitische graffiti: 'Past niet bij imago van Sint-Gillis'

© Belga
23/04/2024

De burgemeester van Sint-Gillis, Jean Spinette (PS), heeft dinsdag de antisemitische tags die aangebracht werden aan de gevangenis van Sint-Gillis veroordeeld. "Dat past niet bij het imago van de gemeente Sint-Gillis. Wij blijven elke dag verderwerken aan een samenleving van cohesie en samenwerking," aldus Spinette.

Aan de gevangenis van Sint-Gillis werden in de nacht van zondag op maandag in grote rode letters haatboodschappen tegen de Joodse gemeenschap aangebracht. Aan een speeltuintje in de Brusselse gemeente Vorst werd een hakenkruis in graffiti teruggevonden.

Volgens de burgemeester van Sint-Gillis werd de haatgraffiti binnen twee uur na ontdekking door de gemeentediensten verwijderd. Een andere haatboodschap werd eerder in de ochtend al verwijderd door de netheidsdienst van de gemeente, zo berichtte La Dernière Heure.

"Deze witte muur is vaak het doelwit voor graffiti, maar zelden voor zulke haatdragende boodschappen. Vaak gaat het over antikapitalistische boodschappen. Bij de laatste graffiti stond te lezen 'supprimons les prisons' (weg met de gevangenissen, red.)," duidt Spinette.

Haatdragend

Spinette onderstreept dat het over een haatdragende en agressieve boodschap gaat. Ook betreurt de burgemeester dat de boodschap werd aangetroffen vlakbij een kleine Joodse bakkerij.

Volgens Spinette is het de eerste keer dat er zulke haatdragende boodschappen zijn geplaatst in de gemeente. De gemeente heeft wel vaker te maken met politieke graffiti, "maar nooit van deze natuur."

De voorzitter van de Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB) Yves Oschinsky onderzoekt of het nodig is klacht in te dienen, zo laat Spinette nog weten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni