Buurtbewoners Graystraat herdenken tweede straatdode op korte tijd

RV
© BRUZZ
13/03/2024

Een twintigtal buurtbewoners is woensdagavond samengekomen in de Graystraat in Etterbeek om in stilte afscheid te nemen van Mikolaj. De dakloze man stierf er op 22 februari, enkele weken na het overlijden van een lotgenoot, Ryszar. Die werd begin januari dood teruggevonden in dezelfde straat.

De dood van Ryszar, begin januari, was voor de inwoners van de Graystraat een eerste flinke klap. "Ik zag hem constant, wanneer ik op mijn terrasje zat, hier tegenover de moestuin", vertelt Chiara Van Remmen op vertederende toon. "Of ik hoorde hem, want Ryszar snurkte verschikkelijk hard. Op een ochtend begin dit jaar stond plots de ambulance en de politie hier in deze steeg: Ryszar bleek overleden. Dat was voor ons een grote schok. Om te vermijden dat hij in alle anonimiteit zou sterven en op vraag van de gemeenschapswachten organiseerde ik toen een klein gedenkmoment aan de gemeenschappelijke moestuin."

Woensdagavond moesten de bewoners opnieuw een herdenking organiseren, deze keer voor een man met de naam Mikolaj, die op 22 februari dood werd aangetroffen in een kleine ruimte in de Mussengang. Over de omstandigheden van dat tweede overlijden is weinig bekend.

Een van de aanwezigen woensdagavond is Augustin, een vriend van de mannen. Hij blijkt degene die de beide lichamen heeft ontdekt. Van Remmen: "Het enige wat ik erover weet is dat Mikolaj in de toiletten woonde aan de moestuin. Augustin heeft daar gedurende drie dagen regelmatig op de deur geklopt maar hij deed niet open. Daarna heeft hij de deur ingetrapt en gezien dat zijn vriend overleden was."

De doodsoorzaak van daklozen wordt zelden onderzocht. Van Ryszar is enkel geweten dat hij niet is overleden aan onderkoeling.

Tijdens de ceremonie werd een gedicht voorgedragen, een lied gezongen, en de aanwezigen schreven of tekenden een boodschap, die aan een luifel werd gehangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni