| Koerden tijdens een manifestatie (archiefbeeld).

Eenvoudig Nederlands

Conflicten tussen Koerden en Turken: wat is er aan de hand?

JP , RF
© BRUZZ
04/04/2024

Tijdens een Koerdische betoging aan het Luxemburgplein werden vijf personen opgepakt na een vechtpartij. De betogers wilden reageren op de rellen in Limburg, waarbij verschillende mensen gewond raakten. Wat is er aan de hand?

De rellen ontstonden op 24 maart in Limburg, waar Koerden werden aangevallen die terugkwamen van een feest. Ze hadden vlaggen mee van de Koerdische politieke beweging PKK. Dat vonden de Turken provocerend, waardoor gevechten ontstonden.

Na de rellen in Limburg ontstonden meer conflicten in het hele land. In Brussel kwamen op 25 maart tweehonderd Koerden protesteren. Ze vroegen om een reactie op de vechtpartijen in Limburg. Ook dat eindigde in een vechtpartij.

Hoe komt dat? In Brussel wonen ongeveer 60.000 Turken en tussen de 5.000 en 10.000 Koerden. Koerden zijn een van de grootste volkeren ter wereld zonder eigen staat, met ongeveer 30 miljoen wereldwijd. Conflicten uit het buitenland worden soms in Brussel en in België uitgevochten.

Hoewel Koerden en Turken al jaren samenleven in Brussel kunnen Koerden niet altijd openlijk hun identiteit tonen, vooral in Brusselse wijken met veel Turkse restaurants en cafés.

Gewone mensen zijn niet de oorzaak van de conflicten, zeggen experts. Ze wijzen naar extremistische groepen, zoals de extreemrechtse Turkse organisatie Grijze Wolven of de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging en de extreemlinkse PKK, die zich inzet voor onfhankelijkheid van de Koerden.

De rust is momenteel terug in België. Belangrijke personen uit de Koerdische en Turkse gemeenschappen hebben daarbij geholpen. Zij hebben opgeroepen tot vrede. “Geweld lost niets op,” zeggen ze.

Dit is een geschiedenis van Turks-Koerdische conflicten in Brussel:

  • 1998: verschillende panden in Sint-Joost-ten-Node waar Koerden wonen, worden in brand gestoken
  • 2007: Koerdisch Instituut wordt in brand gestoken in Sint-Joost
  • 2016: brandstichting en bekogeling van het Koerdisch Instituut in Sint-Joost
  • 2017: zes gewonden na vechtpartij aan Turkse ambassade
  • 2019: betogingen tegen Turkse inval in noordoost-Syrië in Brussel
  • 2023: vechtpartijen tussen Koerden en Turken aan stembus Heizel bij Turkse verkiezingen
  • 2024: vijf mensen opgepakt na vechtpartij op het Luxemburgplein

Bekijk hier de analyse van onze journalist. Met Nederlandse, Franse of Engelse ondertitels.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Eenvoudig Nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni