| Er zijn te weinig ATM's in Brussel.

Eenvoudig Nederlands

De gemeente Vorst heeft maar één geldautomaat

JP
© Belga - BRUZZ
28/03/2024

Volgens een recent onderzoek zijn er in totaal 410 geldautomaten in Brussel. In de gemeente Vorst is er slechts één ATM beschikbaar. Hiermee heeft Vorst het kleinste aantal geldautomaten van alle gemeenten.


In het hele Brussels Gewest werden in juni vorig jaar 410 geldautomaten geteld. In Vorst is er maar één ATM geteld. Ook in de Zavel, de Marollen, de Sint-Jobwijk in Ukkel en de Ninovesteenweg in Molenbeek en Anderlecht zijn er te weinig geldautomaten. Dit zijn plaatsen met veel winkels, waar het handig zou zijn om contant geld te hebben.

Voor een groot onderzoek werden meer dan 2.000 mensen gevraagd, waaronder winkelende mensen en winkeliers. De helft van de winkelende mensen is tevreden met het aantal ATM's. Ondernemers zijn nog minder vaak tevreden.

Uit het onderzoek blijkt dat cash geld nog steeds veel gebruikt wordt. Tachtig procent van de mensen heeft cash geld in de portemonnee. Negentig procent van de mensen heeft de afgelopen drie maanden geld opgenomen bij een ATM. Zeventig procent van de mensen heeft recent cash geld uitgegeven in een buurtwinkel.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie (Ecolo). Het is de bedoeling dat het onderzoek de banken helpt om te kiezen waar de nieuwe ATM's moeten komen.

Nieuwe ATM's

Op twee locaties in Vorst komt mogelijk binnenkort een nieuwe ATM. Je kunt via de website www.cash.be bekijken waar op dit moment alle geldautomaten zijn. Je kunt er ook bekijken waar de nieuwe automaten binnenkort komen.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier en hier.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni