"De dood heeft geen duwtje nodig," staat te lezen op één van de protestborden.

Ouderen protesteren bij CM-hoofdkwartier tegen 'verschrikkelijke' uitspraken Van Gorp

© Belga
12/04/2024

Een veertigtal mensen, onder wie verschillende 80-plussers, heeft vrijdag geprotesteerd voor het CM-hoofdkwartier in Haren. Op initiatief van de christelijke beweging Sant'Egidio uitten ze hun verontwaardiging en bezorgdheid over recente uitspraken van CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Duw ouderen niet naar de uitgang", luidt het.

Maandag stelde Van Gorp in een interview met Het Nieuwsblad een "radicaal andere aanpak" van de toenemende vergrijzing voor. Wie levensmoe is, moet de mogelijkheid krijgen om uit het leven te stappen, stelde hij. Zijn uitspraken brachten een hevig debat op gang.

Volgens Sant'Egidio suggereerde Van Gorp dat zijn voorstel een manier was om kosten te verminderen. "Dat zijn vergaande ideeën waar zelfs de euthanasielobby zich voor hoedt", zegt woordvoerder Jan De Volder. "Euthanasie voorstellen als een manier om kosten te besparen, is verschrikkelijk."

Dat die suggestie komt van een mutualiteit met een christelijke stempel vindt Sant'Egidio des te onaanvaardbaarder. "De dood heeft geen duwtje nodig", klinkt het. "Het zou de prioriteit moeten zijn van een ziekteverzekering om het broze leven te ondersteunen."

Ook over de vergelijking met stinkend vlees in het interview is de organisatie niet te spreken. Van Gorp vergeleek toen de ouder wordende mensen met een berg vlees. "Die berg komt eerst in de gezondheidszorg terecht (...) Maar zodra dat vlees wat begint te stinken, schuiven ze het door naar de ouderenzorg", aldus Van Gorp.

"Dat zijn vergelijkingen waar men zich zelfs in Café Hemelrijk na heel wat glazen te veel op voor hoedt", aldus Sant'Egidio in een persbericht. "Hoe voelen ouderen zich erbij om met stinkend vlees te worden vergeleken?"

Het stoot de christelijke beweging ook tegen de borst dat Van Gorp die woorden of delen van zijn uitspraken niet heeft teruggenomen. Volgens woordvoerder De Volder wil de CM-voorzitter evenwel naar hen luisteren en heeft hij de actievoerders uitgenodigd voor een gesprek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni