Duizenden demonstranten op de been voor Palestina: ‘Mijn vrienden in Gaza voelen de steun’

JB
© BRUZZ
17/03/2024

Voor de vijfde keer sinds de aanvallen van Israël op Gaza in oktober van start zijn gegaan, trekken duizenden mensen door de Brusselse straten om de oorlog en de rampzalige humanitaire situatie in het Palestijnse gebied aan de kaak te stellen. “We sturen vrienden in Gaza foto’s en solidariteitsberichten, en zij voelen de steun.”

Naast de talloze lokale acties in Belgische steden blijft ook de nationale betoging voor een staakt-het-vuren in de hoofdstad heel wat mensen op de been brengen. Zondagnamiddag stroomden vanaf 14 uur mensen toe aan de Koning Albert II-laan bij de kleine ring.

“Ondanks het risico op een normalisering van de oorlog, gepaard met de matige weersvoorspelling, hopen we toch op zo’n tienduizend deelnemers”, zegt Ludo De Brabander van Vrede vzw aan BRUZZ bij aanvang van de manifestatie. Bij de organisatie is zondag in de vroege avond sprake van 30.000 demonstranten, de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene telde 7500 aanwezigen.

‘Cynische houding’

De schrijnende humanitaire situatie in Gaza motiveert dus nog altijd heel wat mensen om hun stem te laten horen, is ook het aanvoelen van de initiatiefnemers van de actie.

“Want niet alleen de bombardementen op Gaza, maar ook het voedseltekort, de hongersnood en de inhumane gevolgen daarvan worden steeds zichtbaarder”, schat De Brabander in.

“En er is wel wat meer internationale druk om iets aan de humanitaire situatie te doen, maar het blijft verre van voldoende", vervolgt hij.

"De EU spreekt zich diplomatiek uit, maar gaat niet over tot doortastende sancties tegen Israël. De Verenigde Staten doen mee aan die inefficiënte en dure voedseldroppings boven de Gazastrook, maar leveren tegelijkertijd ook wapens aan Israël: een heel cynische houding. Ondertussen staat er enorm veel vrachtverkeer met humanitaire hulp vast aan de grens met Egypte.”

“Wij zien de beelden op sociale media en kunnen niet wegkijken”

Brusselse jongeren Hanane en Laila

Humanitaire hulp

Toch komt er steeds meer druk op Israël om die humanitaire toegang over land te faciliteren en is er een maritieme corridor vanuit Cyprus naar Gaza in de maak. Een hoopgevend signaal, maar absoluut niet voldoende, zegt activiste Lema Nazeeh, die familie heeft in de Westelijke Jordaanoever.

“De humanitaire steun wordt voortdurend in het gedrang gebracht door Israël”, zegt ze. “Die alternatieve routes zijn dan wel hoopgevend, maar ze schieten tekort en zijn inefficiënt. Er is essentiële hulp over land nodig, het kan niet dat de internationale gemeenschap alternatieven moet vinden omdat Israël zijn verantwoordelijkheden niet nakomt.”

Lees verder onder de foto’s

Sociale media

Bij de deelnemers blijkt de verontwaardiging tegenover de aanvallen en de humanitaire situatie in ieder geval nog springlevend.

“Wij zien de beelden op sociale media en kunnen niet wegkijken”, zeggen de Brusselse jongeren Hanane en Laila.

“Daarbij denk ik dat veel Brusselaars sinds de aanvallen in oktober zich bewuster zijn geworden van de onmenselijke situatie waar Palestijnen al decennialang onder gebukt gaan. Dat, gecombineerd met de snelle toegang tot de schrijnende beelden, zorgt ervoor dat de motivatie om op straat te blijven komen niet snel zal uitdoven.”

‘Sprankeltje hoop’

Dat er duizenden mensen op straat blijven komen om de oorlog aan te kaarten, ontgaat ook de Gazanen niet, zegt Nazeeh. “De communicatie met mijn vrienden in de Gazastrook verloopt moeilijk, maar ik probeer hen wel te informeren over deze acties. We sturen hen foto’s en solidariteitsberichten, en zij voelen de steun.”

Ook De Brabander gelooft in de kracht van de nationale manifestaties. “Op politiek vlak merk je de toegenomen inspanningen vanuit sommige regeringspartijen, maar we willen ook aan de Palestijnen blijven tonen dat ze er niet alleen voor staan en hen zo een sprankeltje hoop bieden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Israël-Palestina , conflict Israël-Palestina , nationale manifestatie , Ludo de Brabander , vzw Vrede

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni