| Het Egmontpaleis aan de Wolstraat.

Egmontpaleis is pronkstuk op renovatielijst van Regie der Gebouwen

© Belga
25/01/2024

De Regie der Gebouwen heeft de voorbije maanden heel wat gebouwen van historisch en politiek belang gerenoveerd. Dat gebeurde naar aanleiding van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Onder meer het Egmontpaleis, Residence Palace, Wetstraat 16 en de ambtswoning van de premier werden onder handen genomen.


Dat meldt de Regie der Gebouwen in een persbericht.

Het Egmontpaleis, ook gekend als het Arenbergpaleis, is een stenen getuigenis van de voorbije vijfhonderd jaar. Het gebouwencomplex, eigendom van de Belgische staat, werd opgetrokken in 1532. Het paleis is sinds 2002 geklasseerd. Ooit werd er het Egmontpact onderhandeld, dat onder meer voorzag in de oprichting van de gemeenschappen in ons land, maar nooit werd uitgevoerd.

De Regie der Gebouwen renoveert de daken van het paleis in drie fasen. Een eerste fase, de protocollaire vleugel, en de tweede fase, de Arenbergzaal, werden al afgerond. De kostprijs voor de tweede fase bedroeg 943.000 euro. In een derde fase wordt het dak van de vleugel Zuid, Oost, West onder handen genomen. Er werd verder 1,7 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie en restauratie van het buitenschrijnwerk van het paleis, alsook 516.000 euro uitgetrokken voor de renovatie van de iconische Wandtapijtenzaal.

Wetstraat 16

Het Residence Palace, een art-decogebouw in de Europese wijk waar het Internationaal Perscentrum (IPC), de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad zetelen, werd onder handen genomen. Er werd in totaal 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor de renovatie, die in januari voltooid moet zijn.

De werken aan de inkomhal van het complex van de Wetstraat 16 werden uitgevoerd tussen juni en september 2023 en kostten ongeveer 221.000 euro. In de tweede helft van 2024 zijn de gevels aan de beurt: dat zal ongeveer 346.000 euro kosten. De werken in de nabijgelegen ambtswoning van de premier kostten ongeveer 996.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Regie der Gebouwen, Egmontpaleis, Résidence Palace, Wetstraat 16, ambtswoning premier, renoveren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni