Einde Tweede Wereldoorlog herdacht aan graf van Onbekende Soldaat

© Belga
08/05/2024
Updated: 08/05/2024 16.26u

In het stadscentrum van Brussel is woensdagochtend aan het graf van de Onbekende Soldaat het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Er vond een plechtigheid aan de Congreskolom plaats, georganiseerd door Defensie.

Exact 79 jaar geleden, op 8 mei 1945 om 15u, vernam de Europese bevolking dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Het Duitse leger had één nacht eerder de capitulatie op de geallieerden ondertekend.

Dat einde van de oorlog werd aan de Congreskolom herdacht, maar tijdens de ceremonie werd er meer gedaan dan terugblikken. "Deze herdenking van de Tweede Wereldoorlog is niet zomaar de herinnering ophalen", zo sprak een van de drie jongeren die het woord kregen, tot de genodigden. "Het is ook een engagement uitspreken ter verdediging van het principe van de democratie en ook de nood erkennen dat we waakzaam moeten blijven tegenover de reële dreiging die de democratische waarden in gevaar brengt."

Bloemenkrans

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), stafchef van het Belgisch leger admiraal Michel Hofman, Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose (Open VLD), Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS) waren erbij, evenals de vertegenwoordiger van de koning.

Hij legde in naam van de vorsten de eerste bloemenkrans neer, waarna een minuut stilte werd gehouden ter ere van de oorlogsslachtoffers. Vele bloemenkransen volgden. Verschillende buitenlandse ambassadeurs legden er één neer.

De vertegenwoordiger van de koning wakkerde de eeuwige vlam aan. Op het einde van de ceremonie weerklonken de Europese hymne en het Belgisch volkslied.

Omstreeks 11.40 uur was de jaarlijkse herdenking afgelopen. Wat later kon het verkeer in de Koningsstraat, dat stilgelegd was tijdens de ceremonie, weer door.

90db54e7-belgaimage-92277927.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni