Elie Barnavi: 'Met de betogers kan ik geen debat voeren'

Emmanuel Vanbrussel, Kevin Van den Panhuyzen
03/06/2024

Elie Barnavi was maandag het mikpunt van woede bij enkele honderden pro-Palestijnse betogers. De Israëlische historicus en ex-diplomaat ziet hen echter niet als waardige gesprekspartners, zegt hij in gesprek met BRUZZ.

"Wat wilt u dat ik zeg? Het is lelijk, beledigend en vooral: dom," zegt Elie Barnavi als we hem de affiche van de pro-Palestijnse betoging voor de neus schuiven. Maandagavond was hij te gast bij een conferentie van de ULB rond Palestina en Israël. Het was niet naar de zin van pro-Palestijnse actievoerders.

Op hun affiche staat hij met ULB-rector Annemie Schaus afgebeeld, met in een tekstballonnetje de uitspraak die veel betogers tegen de borst stuit: "Het simpelste is om Gaza te onderwerpen aan een tapijtbombardement, zonder zich vragen te stellen."

Het citaat aan France Info dateert van 15 oktober 2023, zowat een week na de Hamas-aanval op Israëlisch grondgebied, en wordt volgens Schaus door de demonstranten uit zijn context gerukt.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

e0568b2c-pamflet.png

Escalate 4 Palestine

| Een pamflet dat op sociale media circuleerde.

De stijl van de pamfletten is voor Barnavi het beste bewijs dat er met de betogers niet te discussiëren valt, omdat ze volgens de Israëlische intellectueel vooringenomen zijn en in karikaturen vervallen.

"Je kan niet met n'importe qui praten. En zij? Zij zijn n'importe qui," zegt Barnavi, die geen moeite doet om zijn minachting voor de betogers te verbergen.

'Oorlog voorbij tegen november'

Barnavi kwam naar de conferentie om te spreken over de toekomst van Israël en Palestina. De oplossing voor het conflict zou volgens Barnavi moeten liggen in een Palestijnse staat met vastomlijnde grenzen. Maar om een begin van een gesprek tussen gemeenschappen te kunnen aangaan, moet eerst de oorlog stoppen.

"Ik denk niet dat de oorlog nog tot november zal duren," is Barnavi's pronostiek wat dat betreft. De Verenigde Staten, de traditionele bondgenoot van Israël, blijven volgens hem de bepalende grootmacht in het conflict. Aangezien daar onvoorspelbare presidentsverkiezingen op het programma staan, met de Democraat Joe Biden en de Republikein Donald Trump nek-aan-nek in de opiniepeilingen, zou het onwenselijk zijn om de uitslagen af te wachten, voorspelt de ex-diplomaat.

Barnavi denkt dat het riskant is voor Israël om ervan uit te gaan dat het met Trump als president beter af is. "Mijn tip aan premier Netanyahu: zoek eerder vroeger dan later een uitweg uit het gewapende conflict."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni