De federale regering wil fors besparen op de asieldiensten. Volgens de plannen van minister Van Bossuyt (N-VA) moet Fedasil het tegen 2029 met een zesde van het huidige budget doen. “Er wordt bespaard op een moment dat er nog een enorme opvangcrisis aan de gang is," reageert Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Die organisatie voorspelt dat het aantal daklozen in Brussel alleen maar zal toenemen door de besparingen.

© BRUZZ
| Asielzoekers schuiven aan bij Fedasil. “We hebben eigenlijk een federale regering die zegt: ‘Wij trekken ons terug uit al onze internationale verplichtingen.’”
Forse besparingen op til bij Fedasil: ‘Aantal Brusselse daklozen zal alleen maar toenemen’
Dit jaar bedraagt de federale dotatie aan Fedasil 826 miljoen euro, 40 miljoen euro meer dan vorig jaar, maar minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA) wil de komende jaren stevige besparingen doorvoeren bij de dienst die instaat voor de opvang van asielzoekers. Ze wil de federale dotatie, de belangrijkste inkomstenbron voor Fedasil, de komende jaren terugschroeven.
Volgend jaar zou die 579 miljoen euro bedragen en in 2029 zou het nog maar om 138 miljoen euro gaan. Dat schrijft De Standaard. Volgens Van Bossuyt moet dat mogelijk zijn, omdat haar beleid de instroom van asielzoekers zou afremmen. Op termijn wil de federale regering het aantal Fedasil-opvangplaatsen afbouwen van 35.000 tot 11.000 bedden.
Fedasil wil nog niet reageren, “omdat het budget van 2026 nog niet is vastgelegd.” Dat zou pas volgende maand gebeuren.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft het dan weer over een “catastrofale besparing”. “Wat op papier een technische ingreep lijkt, dreigt in de praktijk het hele opvangsysteem te doen instorten,” reageert de organisatie, die onder meer asielzoekers de weg wijst in de Belgische asielprocedure.
Opvangcrisis
Vluchtelingenwerk wijst erop dat de instroom van asielzoekers nog niet aan het dalen is en dat er vandaag al een gebrek is aan opvangplekken. “Er zijn veel oorlogen aan de gang in de wereld en dan heb je meer mensen die hier opvang en bescherming komen zoeken. De erkenningspercentages liggen momenteel hoog, wat aantoont dat er veel nood is aan het toekennen van bescherming. Ik denk niet dat dit een realistisch plan is,” zegt Joost Depotter, beleidscoördinator bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
“Er wordt een beslissing genomen over deze besparing op een moment dat er nog een enorme opvangcrisis aan de gang is. Er zijn nu 2.000 mensen die geen opvang hebben, alhoewel ze daar recht op hebben. Als je gaat besparen kan dat alleen door mensen massaal op straat te zetten. Dat baart ons grote zorgen,” gaat Depotter verder. En dat terwijl België al meermaals veroordeeld is geweest tot dwangsommen omwille van het plaatsgebrek voor asielzoekers.
Brusselse daklozen
Dat plaatsgebrek laat zich vooral voelen in Brussel. Als de geplande besparingen worden doorgevoerd, vreest Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat de situatie in onze hoofdstad alleen maar zal verergeren.
“Vandaag staan er 2.000 mensen op de wachtlijst van Fedasil. Dat vertaalt zich naar veel dakloosheid in het Brusselse,” aldus Depotter. “Stel dat deze situatie zich doorzet en de besparingen worden uitgevoerd, dan moet je het aantal mensen op straat vermenigvuldigen met drie of vier.”
“Dit zal enorme gevolgen hebben op het aantal mensen dat opvang zal kunnen krijgen,” aldus Depotter nog. “We hebben eigenlijk een regering die zegt: ‘Wij trekken ons terug uit al onze internationale verplichtingen.’”
Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) reageert misnoegd op de besparingsplannen. "Dit is de dakloosheid organiseren in Brussel", zegt ze. "Het volgende tentenkamp wordt hier en nu gecreëerd."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , fedasil , opvangcris , Vluchtelingenwerk Vlaanderen , Anneleen Van Bossuyt