Een medewerker van het Franstalige Rode Kruis aan het werk in daklozencentrum 'Train Hostel' in Schaarbeek.

Geen oplossing voor bewoners van daklozencentrum in Schaarbeek dat eind deze week sluit

CD
© BRUZZ
27/03/2024

Er is nog geen oplossing gevonden voor de bewoners van Train Hostel. Eind deze week moet het Schaarbeeks daklozencentrum sluiten. Momenteel verblijven er nog meer dan tachtig mensen in het centrum, onder wie ook kinderen.

"Elke dag vragen mijn kinderen me waar we naartoe gaan", reageert een alleenstaande moeder die momenteel nog in het centrum verblijft. "Maar ik heb er geen antwoord op. Ik wil niet terug de straat op met mijn kinderen."

Er is slechts voor twee van de negen gezinnen een herhuisvestingsoplossingen gevonden via Samusocial. Dat is uiterst zorgwekkend, meldt het Franstalige Rode Kruis in een persbericht. "Een stel van in de dertig wordt dakloos met een baby van 6 maanden. Er is ook geen oplossing voor een ander stel met vier kinderen, waarvan de jongste nog maar 6 maanden oud is. Hetzelfde geldt voor deze jonge alleenstaande moeder met haar één jaar oude baby."

Er zijn onvoldoende alternatieven. "Vandaag slapen er in Brussel elke dag kinderen op straat", zegt adjunct-directeur van het Rode Kruis in Brussel Mélanie Trémel. Elke dag melden zich gemiddeld drie gezinnen zonder dak boven hun hoofd bij de Humanitaire Hub, een dagcentrum gecoördineerd door het Belgische Rode Kruis. De teams ter plaatse doen hun uiterste best, maar hebben zelden oplossingen voor iedereen. Elke dag moeten we gezinnen terug op straat zetten, soms met heel kleine kinderen, omdat er geen plaats is."

Van de 39 alleenstaande mannen worden er door plaatsgebrek slechts vier overgebracht naar het opvangcentrum Belliard dat wordt gecoördineerd door het Rode Kruis.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni