Bpost

| Bpost.

Geen postbodes op ronde in Brussel, ook dinsdag hinder verwacht

© Belga
22/04/2024
Updated: 22/04/2024 18.12u

Zoals aangekondigd is er maandag zware hinder door de staking bij bpost in Brussel, en in Wallonië. Geen enkele postbode reed uit, en dat zal waarschijnlijk ook dinsdag het geval zijn.

Er is ongerustheid onder het personeel van Bpost over de krantenbedeling en de impact daarvan op de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden. In Wallonië en Brussel grijpen de vakbonden daarom naar het stakingswapen, in Vlaanderen vooralsnog niet.

Geen enkele postbode vertrok maandag in Wallonië of Brussel op ronde om kranten, brieven of pakjes te bedelen, aldus het bedrijf. In Vlaanderen verliep de postbedeling maandag normaal.

Er was maandag ook hinder in de postsorteercentra en verdeelcentra in het zuiden van het land. In Brussel zijn geen sorteercentra geblokkeerd, maar lag wel de distributie stil.

Transportafdeling

Vanaf 22 uur maandagavond is het de transportafdeling van het bedrijf die het werk neerlegt, waardoor een groot deel van de vrachtwagens niet zal uitrijden om de post te bezorgen aan de distributiecentra. Dat zeggen Thierry Tasset van de Franstalige socialistische vakbond CGSP en Stéphane Daussaint van de Franstalige christelijke vakbond CSC.

Het valt ook te bezien of de werknemers die maandag in de distributiecentra in Wallonië en Brussel het werk hebben neergelegd - en waarvan sommigen de sorteercentra in Luik en Charleroi zijn gaan blokkeren - dinsdag opnieuw aan de slag willen gaan, zo verklaren de vakbondslui.

De directie betreurt de vakbondsacties en onderstreept dat "de prioriteit bij de sociale dialoog ligt." De vergadering met de vakbonden die oorspronkelijk gepland stond voor woensdag, zou mogelijk vooruitgeschoven worden naar dinsdagnamiddag, valt in vakbondskringen te horen.

Ook voor woensdag worden er acties verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni