kabinet Sven Gatz

| De 61-jarige man werkte op een technisch atheneum in Evere, maar werd daar, net als verschillende collega's, het slachtoffer van pesterijen door de toenmalige schooldirecteur (archiefbeeld).

Gemeenschapsonderwijs ging in de fout bij begeleiding gepeste leraar

© Belga
16/05/2024

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is in de fout gegaan bij de steun en begeleiding aan een leraar van een Everse school die het slachtoffer was van pesterijen door zijn toenmalige directeur. Dat heeft de Brusselse arbeidsrechtbank beslist.

Volgens de leraar had het GO! te laat opgetreden tegen de directeur en hem geen emotionele begeleiding geboden toen hij weer aan de slag wilde gaan. Op dat eerste punt krijgt de man ongelijk, maar op het vlak van communicatie en begeleiding schoot het GO! volgens de rechtbank wel tekort.

De 61-jarige man werkte op een technisch atheneum in Evere, maar werd daar, net als verschillende collega's, het slachtoffer van pesterijen door de toenmalige schooldirecteur. Mensura, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, maakte daarover begin 2015 een striemend rapport, waarna de schooldirecteur preventief werd geschorst.

Nooit emotionele ondersteuning

Mensura beval toen ook aan dat de betrokken leraar emotionele ondersteuning zou krijgen bij zijn reïntegratie. Volgens de intussen oud-leraar had het GO! veel vroeger moeten optreden tegen de directeur, en kreeg hij, na de schorsing, ook nooit de gevraagde emotionele ondersteuning. De arbeidsrechtbank was echter van oordeel dat het GO! voor het Mensura-rapport niet op de hoogte was van het grensoverschrijdend gedrag, en dat de schorsing van de schooldirecteur in lijn was met het rapport.

Wel beging het GO! volgens de arbeidsrechtbank een fout door pas in 2018 contact op te nemen met de leraar om hem te wijzen op de mogelijkheid om opnieuw tewerkgesteld te worden. Ook oordeelde de arbeidsrechtbank dat het GO! niet correct had gecommuniceerd over de toegepaste maatregelen door de leraar te melden dat de directeur een tuchtmaatregel was opgelegd, terwijl het enkel om een bewarende maatregel ging. De oud-leraar krijgt echter geen schadevergoeding omdat hij niet bewijst dat hij door de fouten van het GO! schade heeft geleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Samenleving , leerkracht , gemeenschapsonderwijs , GO! , Evere , pesten , pesten op het werk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni