Gestolen fietsen teruggevonden in reisbureau: 'Tijd dat gesjoemel aan banden wordt gelegd'

GR
© BRUZZ
11/03/2024

Eind februari wordt Grégoire het slachtoffer van een fietsdiefstal. Via een tracker ziet hij hoe de fiets versleept wordt naar een reisbureau op de Zuidlaan. "Het is algemeen geweten dat die reisbureaus handelen in gestolen goederen," weet Jean-Philippe van fietsenwinkel Morning Cycles.

Een goed slot is in Brussel al lang niet meer voldoende om zeker te zijn dat je fiets niet gestolen wordt. Verkopers raden daarom al hun klanten aan om hun fiets te voorzien van een tracker en een digitaal paspoort aan te maken op online platformen als mybike.brussels en Velopass.

"Het zijn essentiële wapens in de strijd tegen de fietsdief. Je fiets online laten registreren bemoeilijkt echt de doorverkoop op de zwarte markt. Met een tracker kan je dan weer zien waar hij naartoe wordt versleept als hij gestolen wordt," legt Jean-Philippe van fietsenwinkel Morning Cycles uit.

'Al een jaar klachten en toch is de zaak vandaag gewoon open'

Dat is precies wat hij samen met zijn klant en vriend Grégoire deed. Bij de aankoop van zijn fiets overtuigde Jean-Philippe hem om een tracker in te bouwen. Eind februari meldt de app van de tracker van Grégoire dat zijn fiets gestolen is. Daarop zien de twee hoe de fiets van de oorspronkelijke stalplaats aan de Prinses Elisabethlaan in Schaarbeek versleept wordt naar een reisbureau op de Zuidlaan.

"We zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan en vonden de fiets van Grégoire terug tussen een hoop andere gestolen fietsen en smartphones. Echt verbaasd was ik niet," is Jean-Philippe stellig. Reisbureaus blijken namelijk vaker een spil in dit soort praktijken. "Het is algemeen geweten dat die reisbureaus handelen in gestolen goederen."

"Al een jaar lang gaan er binnen de sector geruchten rond over het transport van gestolen fietsen naar het buitenland. Die reisbureaus vormen de draaischijf binnen dat illegale handeltje. Iedere dag vertrekken er bergen aan fietsen op het dak van bestelwagens richting Spanje en Marokko. Al een jaar lang komen er klachten binnen, maar er wordt amper iets aan gedaan. Vandaag is de zaak gewoon open."

014f1d6c-whatsappimage2024-03-06at164721.jpeg

Voor Jean-Philippe van fietsenwinkel Morning Cycles levert deze foto het bewijs van een systematisch transport van gestolen fietsen naar het buitenland.

Hoofdinspecteur bij de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene Tijl De Groot houdt zich bezig met het opsporen en blootleggen van dievenbendes. Volgens hem wordt er wel degelijk ingegrepen. "We doen er alles aan om die goed uitgebouwde netwerken te ontmantelen. Maar dat vraagt tijd. In heel wat gevallen handelen de reisbureaus ook te goeder trouw. Dat wil zeggen dat ze niet weten dat ze deel uitmaken van een internationale fietsenzwendel."

BRUZZ nam de proef op de som en ging het bewuste agentschap binnen. Gevraagd naar de mogelijkheden om een reis te boeken en daarbij fietsen mee te nemen, wil de organisatie dat we een aankoopfactuur voorleggen. Of toch op zijn minst "een lijst van kenmerken van de fiets," omdat ze "vorige maand wat in de problemen zijn gekomen door het transport van gestolen fietsen."

Geen fietsenwinkel zonder verzekeraar

Onschuldig of niet, voor Jean-Philippe is het zo klaar als een klontje dat het reisbureau op zijn minst medeverantwoordelijk is. "Het is tijd dat politie en justitie dit gesjoemel aan banden leggen als ze de toekomst van de fietsenverkoper in Brussel willen vrijwaren. De verzekeraars zien de schadeclaims alsmaar stijgen en hebben al laten verstaan dat ze geen polissen meer zullen en kunnen aanbieden als het aantal fietsdiefstallen niet snel daalt."

Met uitzondering van de coronajaren worden er jaarlijks zo'n 1.500 fietsen gestolen op het grondgebied van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene alleen. Een triestig cijfer, maar toch merkt De Groot vooruitgang op. "Denk bijvoorbeeld aan de Facebookpagina Veloflic. Daarmee gaan de zes Brusselse politiezones samen op zoek naar de rechtmatige eigenaars van gestolen fietsen."

Is de fusie van de zes Brusselse politiezones dan een deel van de oplossing voor het probleem? "Daarover ga ik me niet uitspreken, maar goed samenwerken is wel essentieel in de strijd tegen de fietsdief," is De Groot toch duidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni