CO-melder om CO-vergiftiging te vermijden

| CO-melder om CO-vergiftiging te vermijden.

Gezin met vier kinderen naar ziekenhuis voor CO-vergiftiging door barbecuetoestel

© Belga
19/06/2024

In Brussel is woensdagochtend een gezin met vier kinderen bevangen geraakt door een koolstofmonoxidevergiftiging. Alle gezinsleden werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar geen van hen verkeerde in levensgevaar. Oorzaak van de intoxicatie was een barbecue die dinsdagavond in de woning gebruikt was en de hele nacht had staan smeulen.

De hulpdiensten werden woensdagochtend omstreeks 08.00 uur opgeroepen naar de woning in de Oppemstraat in de Vijfhoek omdat de zes gezinsleden zich onwel voelden. De noodcentrale stuurde meteen de nodige middelen ter plaatse voor een CO-intoxicatie, waaronder een MUG-team en drie ziekenwagens.

"Ter plaatse bleek het inderdaad te gaan om een CO-vergiftiging", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Het gezin had dinsdagavond een barbecue binnenshuis gebruikt en dat toestel was de hele nacht binnen blijven staan. De smeulende kolen hebben dus urenlang koolstofmonoxide vrijgegeven."

De zes gezinsleden werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis, al verkeerde geen van hen in levensgevaar.

Vier tips

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een apparaat plaatsen dat in orde is met de regelgeving door een erkende technieker, en laat elk jaar het onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanvoer van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Brandweerwoordvoerder Derieuw wijst er ook op dat barbecues of vuurkorven niet binnenshuis mogen gebruikt worden, en dat voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van bijzetkacheltjes met verbranding die niet zijn aangesloten op een schouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , CO-intoxicatie , CO-vergiftiging , koolstofmonoxide , Brusselse brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni