GAIA

Honden opsluiten in veel te kleine ruimtes voortaan verboden in Brussel

© BRUZZ
24/04/2024

De verkoop van dieren op markten totaal verbieden, en het langdurig vastbinden van honden bestraffen: de commissie Leefmilieu in het Brussels parlement keurde woensdag een aantal maatregelen goed in de strijd tegen dierenmishandeling.

Al bijna 30 jaar geldt een verbod op de verkoop van honden en katten op markten, maar het Brussels parlement wil dit nu uitbreiden naar alle diersoorten. De nieuwe wet moet impulsaankopen en verwaarlozing vermijden.

Daarnaast wil het parlement ook paal en perk stellen aan een wijdverspreide vorm van dierenverwaarlozing: het permanent vastbinden of opsluiten van honden in kleine ruimtes. Veel van de klachten die Leefmilieu Brussel ontvangt, gaan over het vermoeden van dierenmishandeling door het houden van honden in slechte omstandigheden.

De inspectie- en politiediensten hebben echter beperkte mogelijkheden om in deze situaties op te treden, omdat er gewoonweg geen wettelijke basis is om een proces-verbaal op te stellen. De nieuwe maatregel moet daar verandering in brengen. Met een expliciet verbod op het voortdurend of gewoonlijk aangebonden of opgesloten houden van honden, tenzij een dierenarts een schriftelijk advies afgeeft, hebben veterinaire inspecteurs en de politie nu een solide wettelijke basis om in te grijpen.

Codex

Initiatiefnemer en onafhankelijk parlementslid Victoria Austraet is verheugd met de goedkeuring van deze twee maatregelen: “We leven niet meer in de jaren tachtig, we zijn ons er nu van bewust dat dieren geen objecten zijn die in een kast kunnen worden opgeborgen of op een markt kunnen worden verhandeld zoals tweedehands kleding. Deze twee maatregelen zullen een zeer concreet antwoord bieden op de reële problemen van dierenleed in het Brussels Gewest.”

De twee maatregelen blijven evenwel klein bier vergeleken met de langverwachte codex Dierenwelzijn die voor het eerst alle wetgeving rond dierenwelzijn in een wetboek giet en voorziet in hoge boetes voor wie dieren mishandelt. Hoewel er consensus is over de codex zelf, houdt de PS de goedkeuring al wekenlang tegen uit schrik voor een amendement dat onverdoofd slachten zou verbieden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni