| Marcel Broodthaers (links) en René Magritte. (archiefbeeld)

Honderdste verjaardag Marcel Broodthaers centrale thema op artiestenparcours Sint-Gillis

AB
12/04/2024

Het tweejaarlijkse artiestenparcours van Sint-Gillis gaat vrijdagavond opnieuw van start. Tussen 12 en 21 april zijn er tentoonstellingen en workshops op een tiental locaties en openen 150 kunstenaars hun atelier.

Op de openingsavond in het gemeentehuis van Sint-Gillis is de tentoonstelling ‘Marcel Broodthaers, la poésie et l'Art’ te zien. Daarna is er een audiovisuele performance van het duo Vimure in de p-a-l-a-z-z-o.

Bezoekers hebben de keuze uit honderd verschillende workshops. Daarnaast stellen meer dan 150 kunstenaars hun ateliers open.

Verder zijn er een aantal tentoonstellingen te bezoeken rondom het thema ‘Wat ons verbindt’. De locaties daarvoor zijn onder meer het Volkshuis, gemeenschapscentrum de Pianofabriek, cultureel centrum Jacques Franck, het Hannonhuis en en het Hortamuseum. Overal staat de band tussen kunstenaars en makers centraal, en in bredere zin, burgers en mensen.

Hedendaagse kunstscene

‘D'ici et d'ailleurs. From Here to Elsewhere’ is een project in de Pianofabriek met kunstenaars van buitenlandse origine die stevig verankerd zijn in de Belgische hedendaagse kunstscene. Sabrina Montiel-Soto, Anna Safiatou Touré en Mostafa Saidi Rahmouni vertegenwoordigen verschillende sterke gemeenschappen in Sint-Gillis.

100e verjaardag Marcel Broodthaers

In het gemeentehuis en in cultureel centrum Jacques Franck worden films van Marcel Broodthaers vertoond. In 2024 viert de internationaal bekende kunstenaar zijn honderdste verjaardag. Er wordt een gedenkplaat onthuld op het Marcel Broodthaers-plein.

In het Maison du Peuple wordt een 'artivistische' tentoonstelling gehouden, met een politieke dimensie die aansluit bij de problemen van onze tijd, met werken van Angel Vergara, Priscilla Beccari, Sandrine Morgante, Pascal Bernier, Joanie Lemercier, Karine Marenne en Léa Mayer.

Dit jaar zijn er ook performances en installaties in de belangrijkste verkeersaders van de stad, zoals in de vitrine 76 in de Bosniestraat 4 met kunstenaar François Patoue. Tot slot wordt het Parcours-programma afgerond met de Nacht van de Galerieën op woensdag 17 april in een vijftiental galerieën en hybride locaties in Sint-Gillis, waaronder fotografiecentrum Contretype, Odradek Résidence, Chez Olivia, Stream Art en Le Salon d'Art).

> Parcours d'artistes heeft verspreid over de gemeente Sint-Gillis verschillende evenementen op 12, 13, 14, 17 (gallery night), 20 en 21 april. Meer informatie op parcoursdartistes.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Kunst , Artiestenparcours , bienale , sint-gillis , gemeente Sint-Gillis , gemeentehuis sint gillis , kunstenaars , ateliers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni