Negen arrestaties bij studentenprotest tegen komst Elie Barnavi naar ULB

© BRUZZ - Belga
03/06/2024
Updated: 04/06/2024 07.16u

Enkele honderden studenten van de ULB hebben maandag geprotesteerd tegen de deelname van Elie Barnavi, voormalig Israëlisch ambassadeur in Frankrijk, aan een debat van de universiteit. Bij de schermutselingen werden negen personen opgepakt. Daarbij raakte minstens één persoon ernstig gewond, zo zeggen de studenten.

Maandagavond werd aan de ULB de conferentie 'Israël-Palestina: waar gaan we naartoe?' gehouden. De pro-Palestijnse bezetters kanten zich al enkele weken tegen het evenement. De komst van Barnavi "normaliseert de Israëlische koloniale politiek," klinkt het. Toch wou de ULB van geen wijken weten. "We hebben ervoor gekozen om debatten te organiseren en daarbij een panel van Midden-Oostenexperten te verzamelen, met het oog op een evenwichtig en billijk perspectief, om een dialoog op gang te brengen in plaats van gespannen standpunten," aldus de universiteit.

Enkele uren voor aanvang van het debat was de Flageywijk al hermetisch afgesloten door de politie. De menigte manifestanten die zich omstreeks 17 uur van bij de ULB op gang had getrokken, slaagde er dan ook niet in om ter plaatse te geraken, waarna veel betogers zich naar de Vleurgatsesteenweg begaven. Volgens een BRUZZ-reporter had de politie daar het waterkanon klaargezet, maar dat werd niet ingezet.

Een deel van de betogers keerde meteen terug naar de ULB-campus, een ander deel zette koers naar de Israëlische ambassade in Ukkel. Ook daar had de politie een veiligheidsperimeter ingesteld, waardoor de tweede groep zich uiteindelijk ook naar de ULB-campus begaf om zich bij de andere betogers te voegen.

Uiteindelijk werden negen personen opgepakt.

De universiteit benadrukte nog "alles in het werk" te hebben gesteld "om ervoor te zorgen dat de uitwisseling plaats kon vinden in omstandigheden die aanleiding geven tot een sereen en constructief debat."

Verplaatst naar het Flageygebouw

De ULB maakte maandagnamiddag bekend dat het geplande debat rond Israël-Palestina in het Flageygebouw in Elsene zou plaatsvinden. Pro-Palestijnse actievoerders hadden eerder rond het al wekenlang bezette gebouw B op de campus Solbosch een betoging aangekondigd tegen het debat en de komst van de Israëlische historicus en ex-ambassadeur Elie Barnavi.

(Tekst gaat verder onder de video)

Rector wijkt niet

De komst van Barnavi staat al enkele weken op de agenda van de ULB. Met name Barnavi's uitspraak dat het "het simpelste is om Gaza te onderwerpen aan een tapijtbombardement, zonder zich vragen te stellen" stuit de demonstranten tegen de borst. Dat citaat aan France Info dateert van 15 oktober 2023, dus zowat een week na de Hamas-aanval op Israëlisch grondgebied.

ULB-rector Annemie Schaus beklemtoonde altijd dat er geen sprake van kon zijn om de ex-ambassadeur van de sprekerslijst te schrappen. "NOOIT," zo blokletterde ze drie weken geleden al in een post op LinkedIn. "Ik zeg het zonder omwegen: ik zal niet toegeven aan intimidatie, druk of bedreigingen," schreef ze.

"Op mijn uitnodiging zal Elie Barnavi op 3 juni aanwezig zijn op de universiteit, samen met al diegenen die hun uiterste best doen om weerstand te bieden aan de spiraal van haat waarin sommigen ons proberen mee te sleuren." Al vinden sommige tegenstanders van de betogers, zoals de psychiater Marc Reisinger en ex-MR-politicus Alain Destexhe, wel dat de verhuis van het colloquium - weg van de ULB-campus - toch een nederlaag is voor de universiteit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni