Dienstencheques titre-service Sodexo

| Dienstencheques.

Huishoudhulpen voeren woensdag eerste actie voor behoud eindejaarspremie

© Belga
05/02/2024

Zowat vierhonderd huishoudhulpen die bij de vakbond actief zijn, komen woensdag in Brussel bijeen om een "tegenaanval" uit te werken, nadat twee werkgeversorganisaties eind vorig jaar eenzijdig twee cao's opzegden.

De werkgeversorganisaties Federgon en DCO Vlaanderen bliezen tijdens de kerstvakantie de cao's over de eindejaarspremie en de toeslag bij economische werkloosheid voor huishoudhulpen op. Volgens hen is de situatie financieel niet meer houdbaar en hadden ze geen andere keuze dan de cao's pro forma op te zeggen. Ze toonden zich wel bereid om met de vakbonden te onderhandelen over nieuwe sectorale cao's.

De eindejaarspremie van huishoudhulpen, die al onder de laagste lonen vallen, kan enkele honderden euro's bedragen. Een "oorlogsverklaring," reageerden de vakbonden eerder al en ze dienden een stakingsaanzegging in. Het vakbondsstandpunt is intussen nog niet veranderd.

"Dit is ongezien," zegt Issam Benali, federaal secretaris van de socialistische vakbond ABVV Dienstencheques, maandag. "Het gaat om afspraken die gemaakt werden in het kader van een sectoraal akkoord, daar wordt niet aan geraakt. Als we dit laten passeren, dan zouden we ook een signaal geven naar andere sectoren, dat cao's zomaar opgezegd kunnen worden."

Hoofdzetel

De enkele honderden militanten van de verschillende vakbonden zullen woensdagvoormiddag in Thurn & Taxis in Brussel - niet toevallig de plek waar Federgon zijn hoofdzetel heeft - beslissen welke acties er de komende tijd gevoerd zullen worden. "We willen dat de cao's hersteld worden," aldus nog Benali. "We zijn vastberaden om actie te voeren totdat de cao's opnieuw geactiveerd worden."

Volgens de vakbonden (behalve ABVV Dienstencheques ook ACV Voeding en Diensten en ACLVB) hebben inderdaad sommige, vooral kleinere non-profitbedrijven het financieel moeilijk. "Maar 80 procent van de huishoudhulpen werkt in een winstgevend dienstenchequebedrijf," zeggen ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni