| De struikelsteen voor Suzanne Kaminski.

Jongste Joodse gedeporteerde krijgt struikelsteen in Brussel

© Belga
26/01/2024

Het jongste Joodse slachtoffer dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit België gedeporteerd werd naar de vernietigingskampen, heeft vrijdag een 'struikelsteen' gekregen in Brussel. "Hier woonde Suzanne Kaminski", valt te lezen op de herdenkingssteen aan de Stoofstraat 8 in hartje Brussel. Ze was nog geen twee maanden oud toen ze vermoord werd in Auschwitz.

De inhuldiging vond plaats naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Herdenking van de Holocaust. De Duitse ambassadeur in België, Martin Kotthaus, woonde de plechtigheid bij. Hij is de peter van de struikelsteen, een steen die aangebracht wordt in het trottoir voor een huis van een van de slachtoffers van de jodenvervolging.

Suzanne Kaminski werd op 11 maart 1943 geboren. Op 19 april 1943 werd ze vanuit Mechelen met een treinkonvooi afgevoerd. Bij aankomst op 22 april werd ze diezelfde dag nog om het leven gebracht door de nazi's. Ze geldt als het jongste Joodse kind dat vanuit ons land gedeporteerd werd.

Witte rozen

Leerlingen van verschillende Brusselse scholen woonden de herdenking bij. Ze brachten witte rozen naar de goudkleurige straatsteen. "Dit kind belichaamde de absolute onschuld, maar ze kende enkel angst en gruwel. Deze steen is vandaag de plechtige belofte om haar niet te vergeten", zei ambassadeur Kotthaus.

De ambassadeur wilde het belang benadrukken van zo'n herdenking, in het licht van extreem-rechts en een toenemend aantal antisemitsche daden. Hij benadrukte de noodzaak om zich meer dan ooit te verzetten, en luid en duidelijk "dit nooit meer" uit te schreeuwen.

Zowat zes miljoen Joden kwamen om het leven bij de Holocaust. "Zeker kinderen werden in het vizier genomen bij deze politiek van 'raciale uitroeiing'", verklaarde Meyer Zalc, voorzitter van de vereniging Association Pour La Mémoire De La Shoah (AMS).

3944e66e-gew-pgkxuaaduez.jpg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, struikelsteen, tweede wereldoorlog, Auschwitz, Suzanne Kaminski, martin kotthaus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni