| Koning Filip en koningin Mathilde bezochten dinsdag Europol in Den Haag.

Koning Filip en koningin Mathilde bespreken bij Europol Brusselse drugscriminaliteit

© Belga
27/02/2024

Koning Filip en koningin Mathilde hebben dinsdag samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden Europol in Den Haag bezocht. Het vorstenpaar kreeg uitleg over de operationele werking van het agentschap. Volgens Europol-topvrouw Catherine De Bolle maakte de koning zich daarbij ongerust over het recente geweld in de straten van Brussel gelinkt aan drugscriminaliteit.

Het koningspaar en minister Verlinden werden in Den Haag welkom geheten door de Belgische topvrouw van Europol, Catherine De Bolle. Ze staat al sinds 2018 aan het hoofd van Europol. Het koningspaar kreeg er een rondleiding en sprak met enkele Belgen die er werken.

De koning toonde zich daarbij ongerust over het recente geweld in de straten van Brussel gelinkt aan drugscriminaliteit, zegt De Bolle aan Belga. "We spraken over het criminele beeld dat we vaststellen in de grote steden in heel Europa."

"Dat was uiteraard onderdeel van gesprek", beaamt ook minister Verlinden die de rol van Europol in de strijd tegen het Brussels drugsgeweld heel belangrijk vindt. "Heel veel van de activiteiten van Europol zijn gefocust op de aanpak van de georganiseerde criminaliteit, met name drugscriminaliteit. Europol werkt vandaag aan het in kaart brengen van de internationale criminele netwerken actief in Europa."

"Europol ondersteunt onze politiemensen die onderzoeken doen op het terrein. Als we vragen hebben naar bepaalde individuen, kunnen onze diensten bij Europol terecht. De kernboodschap hier is dat het delen van informatie cruciaal is om internationale criminaliteit de baas te kunnen."

'Drugscriminaliteit neemt toe'

"De internationale drugshandel en de criminaliteit die ermee verband houdt, nemen toe", weet minister Verlinden. De Bolle vult aan: "De toestand is niet evident, maar ik durf wel te zeggen dat we al enkele grote slagen hebben toegebracht aan criminele organisaties."

In dat verband verwijst Verlinden naar de stijgende inbeslagnames van drugs. De minister is net terug van een vijfdaagse trip naar Colombia, Bolivië en Peru in Zuid-Amerika. "Ik sprak er met collega's over drugscriminaliteit, want we moeten zowel de productie als de handel aanpakken om zo onze steden en gemeenten veilig te houden."

Rond 15 uur was het bezoek van de koning en de koningin in Den Haag afgelopen. "Dit bezoek was een grote eer voor ons", zo blikt De Bolle terug, "De koning en de koningin zijn altijd zeer geïnteresseerd geweest in de politie. Dat was ook al zo in België toen ik nog commissaris-generaal was. Ook vandaag was hun bezoek een echte erkenning van het politiewerk op Europees niveau."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni