BRUZZ

| Het gekraakte gebouw in de Kroonlaan in Elsene.

Krakerscollectief Rockin' Squat in Elsene krijgt opnieuw ontruimingsbevel

© BRUZZ
13/06/2024

Het collectief Rockin' Squat heeft eerder deze week opnieuw bezoek gekregen van een deurwaarder. Dit keer moet de groep van zo’n 90 mensen en gezinnen vertrekken op 19 juni, volgende week woensdag, en dat is eerder dan afgesproken. “We hopen dat we voor die datum nog een akkoord kunnen vinden met de eigenaar.”

Het collectief Rockin' Squat dat een voormalig rusthuis kraakt op de hoek van de Graystraat en de Kroonlaan, moet vervroegd vertrekken. Dat blijkt uit een brief van de deurwaarder die het collectief op zijn sociale media heeft gedeeld. Eerder werd een afspraak gemaakt dat het collectief kon blijven tot 7 juli, tot het begin van de schoolvakantie in het Franstalig onderwijs.

Op de brief van de deurwaarder staat 19 juni. Voorlopig is niet duidelijk waarom de datum werd vervroegd. “We zullen ons mobiliseren,” zegt Naïm van het collectief dan ook. “We hebben tot nu toe altijd kunnen overleggen met de eigenaar en willen dat nu ook doen. We willen op serene wijze verhuizen en niet met dertig kinderen op straat komen te staan.”

Nieuw gebouw betrekken

Het collectief heeft een ander voorstel voor de eigenaar: ze willen het gebouw niet vroeger, maar later dan de afgesproken datum verlaten. Op 4 augustus kunnen ze namelijk een nieuw gebouw betrekken. De nieuwe huurder van het pand in de Kroonlaan is Fedasil. Zij kunnen in de zomer toch geen werken uitvoeren door het bouwverlof, is de redenering.

Volgens de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), kan daar geen sprake van zijn. “We helpen dit collectief al maanden, we hebben een ander gebouw gezocht, maar al sinds het begin willen ze het huidige pand niet verlaten. Terwijl alles klaar is in het andere gebouw.” Dat klopt niet helemaal, volgens Naïm. Het pand inrichten duurt volgens hem zeker een maand.

Al sinds eind januari bezet Rockin’ Squat een oud rusthuis op de Kroonlaan, net naast de hoge Gray-Kroonbrug. Hun 'habitation solidaire' huisvest zo’n tachtig à negentig mensen, waaronder gezinnen. Velen onder hen hebben geen wettige verblijfplaats of geen dak boven hun hoofd. Er zijn ook enkele alleenstaande mannen bij, die een asielprocedure hebben opgestart, maar niet terechtkonden bij Fedasil.

Een vrederechter oordeelde op 4 maart dat het pand moest ontruimd worden. Die uitzetting vond plaats op 19 maart, maar op vraag van Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) greep de politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene toen niet in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Chirstos Doulkeridis , Kroonlaan , kraakpand kroonlaan , Graystraat , Rockin Squat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni