Makers BRUZZ-documentaire Rupture: ‘Heel mooi om reacties van jongeren te horen’

© BRUZZ
12/03/2024

Als de sociale woonwijk Peterbos in de actualiteit komt, is het meestal negatief. De BRUZZ-documentaire Rupture van Zohra Benhammou en Younes Haidar wil dat beeld bijstellen. De film volgt enkele jongeren uit de wijk op een overlevingstocht in de Pyreneeën, en werd geselecteerd voor het internationale filmfestival Docville.

“Het was eigenlijk Khalid, jeugdwerker en coördinator van D’Broej Peterbos, die bij ons kwam aankloppen met de vraag of we mee wilden naar de Spaanse Pyreneeën,” zegt Benhammou. De vzw organiseert het overgangsritueel Rupture al dertig jaar.

Rupture betekent breuk,” legt Haidar uit. “Enerzijds met de wijk waarin ze zijn opgegroeid, maar ook met zaken zoals het verleden of school. Het is echt de bedoeling om hen aan het dagelijks leven te onttrekken tijdens een zware wandeltocht door de bergen, en de jongeren zo te laten reflecteren of bepaalde zaken los te wrikken bij hen.”

Stigma

Die verandering gebeurt niet op enkele dagen. “Maar we zijn teruggekeerd naar de wijk en zagen dat het goed gaat met de jongeren,” zegt Haidar. “Sommigen willen zelf jeugdwerker worden, anderen studeren nog of zetten hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.”

De wijk Peterbos komt vaak kwalijk in het nieuws. “Dat heeft een effect op de jongeren. Het brengt een vorm van stigma met zich mee, en bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt is er soms sprake van discriminatie op basis van de wijk waar je woont. Maar de jongeren kunnen het wel relativeren, omdat ze ook een andere realiteit kennen.”

Volgende week gaat Rupture in première op Docville, maar de jongeren die meewerkten mochten de film al zien. “Het was heel mooi om hun reacties te horen,” zegt Benhammou. “In Brussel zijn heel wat jongeren die moeilijkheden ervaren tijdens het opgroeien. Jeugdwerking zoals D’Broej is vitaal voor hen. Het biedt een kader en een richting. Dat wilden we tonen in de film.”

Rupture

Rupture, de eerste BRUZZ-documentaire, brengt het verhaal van 15 jongeren uit de Brusselse Peterboswijk in de Spaanse Pyreneeën. De film gaat op 22 maart in première op het filmfestival Docville.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni