Makers documentaire Rupture: 'Jeugdwerking D'Broej geeft jongeren richting in hun leven'

LV
05/03/2024

Zohra Benhammou en Younes Haidar trokken een week lang de bergen in met een groepje jongeren uit de Peterboswijk en legden dat vast in de BRUZZ-documentaire Rupture. "Je ziet ze worstelen, doorduwen en soms ook breken," vertelt Benhammou. De film zit in de selectie voor Beste Belgische Documentaire van het internationale filmfestival Docville.

Rupture is de allereerste documentaire van BRUZZ en gaat op vrijdag 22 maart in première op filmfestival Docville. De film brengt het unieke verhaal van vijftien Brusselse jongeren uit de geplaagde Peterboswijk die een trektocht maken door de Spaanse Pyreneeën.

Voor Zohra Benhammou en Younes Haidar, twee jonge Brusselse filmmakers met Belgisch-Marokkaanse roots was dit hun eerste documentairefilm. "We vonden het belangrijk om in gesprek te gaan met de jongeren en niet, zoals vaak gebeurt wanneer het over de Peterboswijk gaat, over de hoofden van de mensen heen te praten," meent Haidar. "Onlangs nog waren er beelden in de media van journalisten met kogelvrije vesten die in de wijk een reportage gingen draaien. De jongeren zien die beelden ook en spreken over een 'safaribezoek' aan hun wijk."

Richting gegeven

"Omdat we de jongeren een week hebben kunnen volgen, leer je ze ook goed kennen. Ze krijgen te maken met uitdagende weersomstandigheden op hun trektocht door de bergen en in combinatie met introspectieve emotionele gesprekken in de avond was het zowel fysiek als mentaal een zware reis voor hen," vertelt Benhammou. "Je ziet ze worstelen, doorduwen en af en toe ook breken. Wat opviel was het intense groepsgevoel en de sterke omkadering van de jeugdwerkers die mee waren."

"Voor de jongeren is Peterbos een wijk die hen gevormd heeft. De jeugdwerking van D'Broej was hun steun en heeft ze mee een richting gegeven in het leven," meent Benhammou. "Tijdens de reis hielden de jongeren me ook een spiegel voor. Ik heb zelf Marokkaanse roots en ik herkende iets van mezelf in hun zoektocht naar identiteit, dan merk je echt het belang van die jeugdwerking."

Fakkel doorgeven

De opnames van de documentaire vonden twee jaar geleden plaats en ondertussen heeft het leven van de jongeren niet stilgestaan. "We hebben de film onlangs nog met de jongeren bekeken en je ziet hoe iedereen veranderd is. Wat opvalt is dat veel van de jongeren nu zelf jeugdwerker geworden zijn en op een manier de fakkel hebben overgenomen. Nu willen zij een nieuwe generatie inspireren," besluit Haidar.

Rupture

Rupture, de eerste BRUZZ-documentaire, brengt het verhaal van 15 jongeren uit de Brusselse Peterboswijk in de Spaanse Pyreneeën. De film gaat op 22 maart in première op het filmfestival Docville.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni