| Marktkramers op het Flageyplein (archiefbeeld).

De Elsense marktkramers die van het gemeentebestuur naar de minder gunstige Generaal De Gaullelaan moesten verhuizen, mogen nu toch op het Flageyplein blijven. Dat zegt Schepen voor Foren en Markten Audrey Lhoest (Ecolo - Groen).

Het Kasteleinsplein wordt sinds oktober heraangelegd waardoor de wekelijkse markt op woensdag voor minstens een jaar moest uitwijken naar het Flageyplein. Eind december communiceerde het gemeentebestuur van Elsene evenwel dat de marktkramers ook daar toch niet konden blijven vanwege de plannen om het Flageyplein en het Heilig-Kruisplein te ontharden en te vergroenen.

Op 10 januari moesten ze daarom verplaatsen naar de verderop gelegen Generaal De Gaullelaan, maar dat stuitte op fel verzet. In een brief aan de gemeente maakten ruim 40 marktkramers duidelijk dat hun omzet al zwaar te lijden heeft onder de verhuizing naar het Flageyplein en dat een nieuwe verplaatsing een absolute no pasarán is.

Kleinere oppervlakte

Deze week vonden daarop nieuwe dialoogvergaderingen plaats tussen de gemeente, het Gewest, vertegenwoordigers van de koopmannen en omliggende bewoners. Donderdag liet schepen Audrey Lhoest weten dat die bijeenkomsten hun vruchten hebben afgeworpen: “Hoewel er nog geen definitief plan is, kwamen alle betrokken partijen overeen om de omvang van de werken zoveel mogelijk te beperken zodat de marktkramers op het Flageyplein kunnen blijven, zij het op een kleinere oppervlakte.”

Tegelijk belooft de gemeente verder te zoeken naar een oplossing om de handelaars terug te laten keren naar het Kasteleinsplein. Nikitas Doutsis, die optreedt als vertegenwoordiger van de marktkramers, reageert opgetogen en bedankt graag “iedereen die heeft geholpen om oplossingen te vinden voor deze moeilijke situatie”. Hij voegt eraan toe dat een terugkeer naar het Kasteleinsplein niettemin de prioriteit blijft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, marktkramers, Flageyplein, Kasteleinsmarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni