Kinderopvang Brussel

| Kinderopvang Brussel

Meer dan 400 extra plaatsen in Brusselse kinderopvang

© Belga
21/06/2024

In Brussel worden meer dan vierhonderd extra inkomensgerelateerde plaatsen in de kinderopvang gecreëerd. Dat meldt Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits (CD&V) vrijdag. Het gaat om plaatsen die vallen onder de hoogste subsidiecategorie en waar ouders volgens hun inkomen voor betalen.

Het gaat zowel om nieuwe plaatsen, als om de omschakeling van bestaande plaatsen naar inkomensgerelateerde plaatsen. In Brussel zijn 409 nieuwe plaatsen toegekend, 66 kunnen omschakelen.

Ook in Antwerpen en Gent wordt de kinderopvang uitgebreid. Zo komen er in Antwerpen in totaal 181 nieuwe plaatsen, 449 kunnen omschakelen. Voor Gent gaat het om 201 nieuwe plaatsen. Crevits trekt voor de ingreep 9,7 miljoen euro uit. De financiering past in een pakket van 270 miljoen euro dat de Vlaamse regering vrijmaakte om de kinderopvang te versterken.

Er zijn ook bijkomende subsidies om dringende opvangplaatsen te voorzien in dezelfde drie steden. Het gaat telkens om een subsidie voor groepsopvang om een plaats vrij te houden voor een gezin dat binnen de maand kinderopvang nodig heeft. Zo besliste het agentschap Opgroeien over de toekenning van 145 dringende opvangplaatsen in Antwerpen, 5 in Gent en 13 in Brussel.

"Door de extra investeringen werkt meer dan 80 procent van de plaatsen in Vlaanderen volgens inkomenstarief," zegt minister Crevits. "Dat is niet alleen goed nieuws voor ouders die op die manier meer toegang krijgen tot betaalbare kinderopvang, maar ook voor de organisatoren en de medewerkers. Voor hen betekent dit hogere lonen en betere werkomstandigheden. Samen met de verlaging van het aantal kinderen per begeleider willen we zo kwaliteit in de kinderopvang garanderen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni