| Honderden politieagenten werkten samen aan de ontrafeling van het ECC Sky-netwerk.

Megaproces Sky ECC: drie 'tuinmannen' van cannabisplantage ondervraagd

© Belga
23/01/2024

Drie vermoedelijke 'tuinmannen' van een cannabisplantage zijn voorgekomen op het grote Encrochat/Sky ECC-drugsproces. In totaal verschenen dinsdag negen verdachten in de zaak voor de correctionele rechtbank van Brussel.

De eerste 'tuinman' die voorkwam, Murat E., zou een van de leiders geweest zijn. Hoewel hij de aanklachten tegen hem betwistte, gaf Murat toe dat hij drie telefoons gebruikte met door Sky ECC versleutelde software. "In de Nederlandse coffeeshop waar ik werkte was dat normaal," legt de man uit. Naar eigen zeggen was hij betrokken bij het onderhoud van een plantage en de aanmaak van een andere. In Nederland mag iemand maximaal vijf cannabisplanten bezitten.

Een tweede verdachte, Leonard Z., werd in 2022 gearresteerd met een verdachte gsm op zak, vier dagen na zijn aankomst in België. Hij geeft toe dat het zijn taak was om de planten water te geven, maar ontkent dat de gsm van hem was.

De derde 'tuinman' heet Artjol M. Hij werd zo'n anderhalve maand na zijn aankomst in België opgepakt. Zijn telefoonnummer dook op in het adressenboek van Gentian S., die ook is aangeklaagd in de zaak. In de gsm van Artjol werden screenshots gevonden van een adres in Schaarbeek dat opvallend vaak terugkomt in het onderzoek. Volgens de beklaagde gaat het om een café dat in Albanië bekendstaat als aankomstpunt in België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni