| Burgemeester Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek, op een live-uitzending via YouTube.

Molenbeek steunt klacht van Zuid-Afrika tegen Israël

© BRUZZ
25/01/2024

Molenbeek heeft besloten om een motie te steunen die is ingediend door verschillende politieke partijen, op initiatief van de PTB. De gemeente wil de de klacht van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof te ondersteunen. Deze klacht beschuldigt Israël van het plegen van genocide in Gaza.


De motie in Molenbeek, voorgesteld door PTB en later gesteund door PS, Ecolo, MAMA en Défi, werd niet gesteund door N-VA en MR. Dat schrijft La Derniere Heure en bevestigt PTB aan BRUZZ. MR stemde tegen omdat de kwestie buiten de bevoegdheid van de gemeente valt. Naast MR stemde ook onafhankelijk gemeenteraadslid Michel Eylenbosch tegen. Maarten Bijnens, gemeenteraadslid voor N-VA onthield zich.

Deze keer gaat de motie over de klacht die Zuid-Afrika op 29 december 2023 bij het Internationaal Gerechtshof indiende tegen Israël, beschuldigd van "genocide" in Gaza na de Hamas-aanval van 7 oktober. Het dodental is nu meer dan 22.800 mensen.

Zuid-Afrika beroept zich op het Genocideverdrag van 1948 om genocide en de vernietiging van de Palestijnen in Gaza te voorkomen. Het gemeentebestuur van Molenbeek roept de federale regering op om de klacht te steunen, in lijn met de visie van de federale regering. Minister Caroline Gennez (Vooruit) heeft namelijk al bevestigd dat België de klacht van Zuid-Afrika ondersteunt.

Daarnaast heeft het Molenbeekse gemeentebestuur ingestemd met het verzoek van burgers om humanitaire hulp aan Palestina te bieden. Molenbeek heeft een partnerschap met de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Details over de humanitaire hulp zullen later worden bepaald.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni