Negen verdachten opgepakt bij huiszoekingen in onderzoek naar drugshandel

© Chris Verhaeghe
06/02/2024

Bij een reeks huiszoekingen in Brussel, Wemmel en Keerbergen zijn negen verdachten opgepakt in een onderzoek naar drugshandel. Een van de gearresteerde verdachten werd ook gezocht in een Britse moordzaak.

Al meer dan een jaar voerde de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) een onderzoek naar een Albanese criminele organisatie die zich zou bezighouden met drughandel. “In 2022 werd de Brusselse FGP op de hoogte gebracht van verdachte activiteiten met betrekking tot de aankoop en levering van producten die gebruikt zouden kunnen worden in cocaïne-extractielaboratoria,” klinkt het bij het Brusselse parket. “Uit onderzoek bleek dat er zakjes werden uitgewisseld die doen vermoeden dat er blokken cocaïne werden verhandeld.”

Dinsdag ging de politie over tot een reeks huiszoekingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar ook in Wemmel en Keerbergen. Daarbij werden negen verdachten opgepakt. “Bij de organisatie waren voornamelijk Albanese onderdanen betrokken,” aldus het parket. “Een van de geïdentificeerde verdachten was al gekend vanwege zijn vermoedelijke rol in andere drugslaboratoria.”

Cannabisplantages

Volgens het parket zijn verschillende verdachten ook betrokken bij het uitbaten van cannabisplantages. “Tijdens het onderzoek kon de federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde dankzij een internationale samenwerking een hoeveelheid diepgevroren vruchtensap in beslag nemen die vermengd was met 60 kilogram cocaïne,” laat het Brusselse parket nog weten. “Deze levering was bestemd voor dezelfde organisatie. De ontcijfering van verschillende communicatiemiddelen bevestigde de betrokkenheid van de kopstukken bij deze criminele activiteiten.”

Een van de verdachten bleek gezocht te zijn door de Brusselse FGP, maar stond ook geseind in een Britse moordzaak. De man had op het moment van zijn arrestatie een Italiaans identiteitsbewijs op zak, dat hij volgens het parket vermoedelijk op frauduleuze wijze had verkregen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni