Noodcentrale Brussel kan live beelden van incident bekijken via smartphone beller

© BRUZZ - Belga
01/03/2024
Updated: 01/03/2024 18.12u

Wie vanaf nu naar de noodcentrale van de Brusselse brandweer belt, zal via zijn smartphone ook live beelden van het incident waarvoor gebeld wordt, kunnen doorsturen naar de hulpverleners. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

"Deze nieuwe technologie laat ons toe meteen naar de juiste plek te rijden, met de aangepaste middelen," zegt Derieuw. "Voorlopig zal de technologie enkel ingezet worden bij brandinterventies waar het nuttig kan zijn beelden te zien."

"Wanneer u 112 belt om een ​​brand te melden, kan het zijn dat u gevraagd wordt of u toegang tot de camera van uw mobiele telefoon wilt geven," legt de woordvoerder uit. "De operator zal eerst uw akkoord vragen, en vervolgens krijgt u een link op uw smartphone toegestuurd. Als u op accepteren drukt, opent dit uw camera en kunnen de hulpdiensten op een scherm bij de alarmcentrale de situatie ter plaatse zien terwijl u blijft praten."

Livestreaming

De nieuwe technologie heeft volgens de woordvoerder heel wat voordelen. "Bij een vermoeden van brand of een ongeval, sturen we altijd hulp uit, maar welke middelen we uitsturen hangt af van de situatie. Als burgers hun video delen met de hulpdiensten, is het makkelijker om exact de nodige middelen uit te sturen. Soms kan de beller in nood ook niet goed inschatten waar die zich bevindt. Door het delen van locatie en beelden ter plaatse, kunnen de hulpmiddelen meteen naar de juiste locatie rijden."

Ten slotte kunnen de videobeelden tijdens de reddingsactie ook doorgestuurd worden naar de brandweervoertuigen die onderweg zijn, zodat die zich tactisch kunnen voorbereiden op wat ze zullen aantreffen.

"Het idee van livestreaming werd uit het buitenland overgenomen en Brandweer Brussel is tot nu toe de enige Belgische hulpverleningszone met deze optie," voegt Derieuw nog toe. "De technologie is een paar maanden getest, maar is nu live en kan dus 24 uur per dag worden gebruikt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, noodcentrale, brandweer Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni