25 april 2023: het door asielzoekers gekraakte leegstaande gebouw naast het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat

| Het gebouw in de Wetstraat dat de asielzoekers in februari moesten verlaten (archiefbeeld).

OCMW en staat aangeklaagd om kosten verblijf asielzoekers in Jets hotel op zich te nemen

© Belga
06/05/2024

De advocaten van 37 asielzoekers die tot eind februari zijn ondergebracht in het Jetse hotel Eurocap hebben het OCMW van de gemeente en ondergeschikt ook de federale staat aangeklaagd om de kosten van het verblijf in het hotel terug te vorderen.

Het gaat over een deel van de asielzoekers die in oktober moesten vertrekken uit het kraakpand in de Wetstraat. Dat laat advocate Mieke Van den Broeck (Progress Lawyers Network) weten. Maandag vonden de openingspleidooien voor 37 individuele dossiers plaats in de arbeidsrechtbank te Brussel.

In oktober moesten de honderd asielzoekers die verbleven in het kraakpand aan de Wetstraat het voormalige Scientology-gebouw verlaten. Op kosten van eigenaar Atenor werden 37 onder hen te slapen gelegd in het Jetse hotel Eurocap, niet ver van het UZ Brussel. Zij moesten eind februari vertrekken uit het hotel.

De advocaten zijn daarop naar het OCMW in Jette gestapt om te vragen de overnachtingskosten op zich te nemen, alsook de kosten voor maaltijden. "Het OCMW heeft gezegd dat het niet bevoegd is om die kosten op zich te nemen, maar in eerdere procedures hebben rechtbanken reeds geoordeeld dat als Fedasil het niet doet, iemand het wel moet doen", aldus Van den Broeck.

Opvangcrisis

Die beslissing wordt vaak echter niet door het OCMW zelf genomen, maar door de rechtbank, zo duidt de advocate. "Dat is omdat als een OCMW beslist om op eigen houtje tussen te komen, de federale staat niet moet tussenkomen in de kosten."

De rechtszaak wordt in eerste plaats gevoerd tegen het OCMW van Jette, maar ondergeschikt wordt ook de federale staat gevraagd om tussen te komen in de kosten. "Het gaat over 40,7 euro per nacht, dat valt eigenlijk goed mee."

"Dit is de zoveelste keer dat we proberen om schot te krijgen in de opvangcrisis, die zit nog steeds muurvast", aldus de advocate. "De federale staat weigert om mensen op te vangen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni