| Door gebrek aan opvangplaatsen slapen verzoekers om internationale bescherming dikwijls buiten.

Advocaten voeren actie tegen asielbeleid De Moor

© Belga
10/11/2022

Een honderdtal advocaten, asielzoekers en sympathisanten hebben donderdagmiddag actie gevoerd aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). De actievoerders vinden het niet kunnen dat België, ondanks 5.000 veroordelingen, nog steeds geen onderdak aanbiedt aan alle asielzoekers.

Al ongeveer een jaar slaagt Fedasil er niet in om alle asielzoekers een onderkomen aan te bieden. In eerste instantie ging het vooral om alleenstaande mannen, maar de afgelopen weken moeten er ook vrouwen en minderjarigen op straat overnachten, beklemtonen de actievoerders.

Advocaten trokken reeds herhaaldelijk naar de rechtbank om de situatie aan de kaak te stellen, maar ondanks 5.000 veroordelingen blijft de staatssecretaris het probleem naast zich neerleggen, stelt het Progress Lawyers Network.

Om te tonen dat de maat meer dan vol is, demonstreerden ze donderdagmiddag aan het kabinet van de staatssecretaris. Enkele asielzoekers getuigden ook over de erbarmelijke omstandigheden waarin ze moeten leven.

Om 14 uur had een delegatie van Progress Lawyers Network een ontmoeting met het kabinet van de staatssecretaris. Als er niet snel een oplossing uit de bus komt, zullen de advocaten hun acties op wekelijkse basis herhalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni