| Minder dan honderd asielzoekers bezetten nu al drie weken het kraakpand, vlak naast het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat.

Asielzoekers in kraakpand Wetstraat slepen Fedasil en Belgische Staat voor de rechter

Rojin Ferho
© BRUZZ
11/05/2023

De advocaten van de asielzoekers uit het kraakpand in de Wetstraat gaan Fedasil en de Belgische Staat dagvaarden. De advocaten eisen dat de staat het beheer van het pand overneemt.

Er beweegt wat in Wetstraat, vlak naast het CD&V-hoofdkwartier, waar nu al drie weken zo ‘n honderdtal asielzoekers het pand bezetten. Hun advocaten gaan Fedasil, het agentschap bevoegd voor de opvang van asielzoekers, en de Belgische Staat dagvaarden. “Het is tijd dat ze hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt Marie Doutrepont, advocaat bij Progressive Lawyers Network.

De dagvaarding komt er na verschillende gesprekken met Atenor, eigenaar van het pand. “Atenor is vastbesloten om een oplossing te zoeken, asielzoekers mogen er blijven zolang de eigenaar het gebouw niet nodig heeft, maar stelt wel één voorwaarde”, zegt Doutrepont, “namelijk, iemand moet instaan voor de juridische gevolgen van de bezetting en het beheer van het gebouw.”

Volgens de advocaten valt dat onder de verantwoordelijkheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en opvangnetwerk Fedasil.

'Staatssecretaris De Moor biedt geen alternatief aan voor de asielzoekers in het kraakpand'

Marie Doutrepont, advocaat (Progressive Laywers Network)

Open brief

Tegelijkertijd heeft het collectief achter het kraakpand ‘Stop de Opvangcrisis’ samen met de asielzoekers ook een open brief overhandigd aan het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) en aan staatssecretaris De Moor, met de vraag voor een gesprek.

Richting de Moor klinkt het: “U hebt nooit met ons gesproken, maar we zijn nochtans de buren van uw partijhoofdkwartier. Het wordt dus tijd: laten we elkaar ontmoeten”.

Maar noch bij de premier, noch bij de staatssecretaris werd de groep vandaag binnengelaten voor een gesprek.

Eerder beweerde De Moor nog dat wie kraakt, geen prioriteit krijgt bij Fedasil. Daar hebben de advocaten van de asielzoekers in de Wetstraat maar weinig begrip voor. “Want ze biedt geen alternatief aan. Asielzoekers op straat laten slapen is niet menselijk.”

Herbekijk hier onze reportage van 27 april 2023, over het kraakpand in de Wetstraat waar mensen die asiel zoeken, verblijven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni