Medische zorgen in kraakpand Wetstraat lopen op

© Belga
02/05/2023

De medische zorgen in het kraakpand naast het CD&V-partijhoofdkwartier in Brussel lopen op. Dat zegt Tjara Visser, woordvoerder van collectief 'Stop de Opvangcrisis'. "Deze jongens hebben lang op straat geslapen. Nu blijkt dat velen tandproblemen hebben, of andere medische en psychologische klachten."

Sinds een tweetal weken heeft collectief 'Stop de Opvangcrisis' het gebouw naast het CD&V-partijhoofdkwartier aan de Wetstraat in Brussel gekraakt. Met de actie 'Tok Tok Nicole' eisen ze dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) meer actie onderneemt om de opvangcrisis op te lossen.

Initieel was er plek voor 80 asielzoekers in het kraakpand, "maar na een dag liep het aantal al op tot 100 man. Om de maximumcapaciteit te bewaken hebben we een systeem met bandjes uitgewerkt en werken we ook met een registratielijst", aldus Visser. "Elke dag staan er nieuwe jongens voor de deur om bij ons een opvangplaats te vinden. Dit toont aan dat deze opvangcrisis nog steeds groot is."

Om de communicatie en het verblijf in het pand te stroomlijnen worden de asielzoekers ondergebracht in groepjes per taal en sturen ze elk een eigen vertegenwoordiger naar een vergadering met de organisatoren.

Onderhandelingen

De kraak werd getolereerd door het stadsbestuur, vervolgens zijn er onderhandelingen opgezet met de vastgoedontwikkelaar Atenor, eigenaar van het pand. "Er moeten nog enkele zaken worden uitgeklaard. Zo moet de brandveiligheid gegarandeerd worden, en lopen er discussies om een vzw de verantwoordelijkheid van de opvang te laten overnemen", duidt Visser.

De hygiëne in het kraakpand zou wel in orde zijn. "Maar er zijn wel heel wat mensen met tandpijn, medische en psychologische klachten. Wij kunnen niet de juiste ondersteuning bieden voor ondertussen 100 man. We willen mensen opvangen omdat de overheid het nalaat te doen. We zijn geen opvangcentrum." Volgens Visser is het "niet gemakkelijk de taak van de overheid over te nemen en om mensen via burgerinitiatieven alleen van opvang te voorzien."

De politiek heeft volgens het collectief voorlopig "nul politieke wil" getoond. "Er liggen zoveel politieke oplossingen op tafel, maar er is geen enkele politieke reactie", meent Visser. "In het kraakpand zitten er mensen die eerder in de Paleizenstraat hebben geslapen. Volgens de Moor zijn zij allemaal al opgevangen, maar we hebben bewijs dat de Moor eigenlijk gewoon aan het liegen is", meent Visser.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni