Belga 

Ook grote ketens zetten steeds meer in op ramadan

Jasmijn Post
© BRUZZ
01/03/2025

Ramadan, de jaarlijkse vastenperiode voor moslims, wordt niet alleen beschouwd als de ‘beste periode van het jaar’ door handelaars in de volkse Brabantstraat in Schaarbeek of de Gentsesteenweg in Molenbeek. Ook grote supermarkten, kleding- en woondecoratiewinkels profiteren ervan en richten zich steeds vaker actief op de moslimklant. "Carrefour had zelfs een digitale ramadanfolder."

In een winkel in de Gentsesteenweg staan de houten aftelkalenders en cadeauzakjes al klaar. Vrolijk ramadan staat erop: 'ramadan mubarak'. Traditiegetrouw halen handelaars in deze straat tijdens de islamitische vastenmaand ramadan zo’n dertig procent meer omzet dan tijdens andere maanden, zo schat voorzitter van de handelaarsvereniging van de Gentsesteenweg, Mohamed Bakbak.

Moslimgezinnen geven meer uit in die periode, en dat voelen de handelszaken. Zeker in de eerste twee weken boeren vooral de voedingswinkels goed, daarna doen de kleding- en decoratiewinkels goede zaken, in de aanloop van het Eid al Fitr, het feest aan het einde van de vastenmaand.

Dan komen shoppers van binnen en buiten Brussel naar Molenbeek, zegt Bakbak. Ze komen om kinderkleren of schoenen in te kopen, een nieuwe kaftan of lebsa uit te zoeken bij winkels zoals Anoual of Israya, een jurk uit te kiezen bij Podium of een nieuw luchtje voor in huis te kopen bij het Oud House.

Ook in andere Brusselse gemeentes met veel moslimklanten, zoals Schaarbeek, kijken ondernemers uit naar de ramadan. In de Brabantstraat groeien de omzetten van de voedingswinkels de eerste tien dagen mogelijk 'met veertig procent' zegt Mohamed El Hajaiji, voorzitter van de handelaarsvereniging daar. "Dat gaat wel ten koste van de inkomsten van de restaurants, want de mensen eten meer thuis."

Ook de voorzitter van de handelaarsvereniging van de Leuvensesteenweg, Ozcan Gunduz, ziet hoe de omzetcijfers van voedingswinkels de lucht in schieten. Andere sectoren doen het minder goed. Tijdens de ramadan ligt de verkoop in zijn kledingwinkel zo goed als stil: Gunduz gebruikt die maand om op te ruimen en inkopen te doen.

De ondernemer uit Sint-Joost kijkt zelf vooral uit naar de periode na de vastenmaand. Tijdens de ramadan hebben alle evenementen, zoals trouwfeesten, namelijk stilgelegen, daarna komt het weer op gang. Gunduz: “Dertig dagen vasten, daarna kunnen we de verloren omzetten inhalen.”

Advies van Unizo

Met een Brusselse bevolking die - volgens onderzoek door sociologen- voor een kwart uit moslims bestaat, is het niet verwonderlijk dat de economische impact van de ramadan voelbaar is én dat ondernemers hierop inspelen. Zelfs de ondernemersvereniging Unizo raadt ondernemers aan om rekening te houden met de ramadan, net zoals ze dat doen met Pasen, communies, lentefeesten, valentijn of Kerstmis.

"Wat telt is de communicatie: een affiche of een bordje met ‘fijne ramadan’, een ramadanstandje met bepaalde producten, een kleine wijziging in de winkeldecoratie…"

Unizo

“Je hoeft als handelaar je aanbod niet radicaal te wijzigen tijdens de ramadan om moslimklanten aan te trekken," klinkt hun advies. "95 procent van de producten die tijdens de vastenmaand worden gekocht zijn basisproducten."

"Wat telt is de communicatie: een affiche of een bordje met ‘fijne ramadan’, een ramadanstandje met bepaalde producten, een kleine wijziging in de winkeldecoratie… Allemaal signalen naar de moslimklant toe dat hij welkom is en zijn aankopen bij jou kan doen."

Dat signaal pikken steeds meer supermarkten, woondecoratie- en kledingwinkels op, zo bevestigt retailexpert Gino Van Ossel. "Ketens zijn zich van de ramadan bewust. Vorig jaar had Carrefour zelfs een digitale ramadanfolder."

Dit jaar brengt H&M een collectie kaftan-geïnspireerde jurken die we kunnen scharen onder de term ‘modest dress’. Wibra verkoopt onder andere ‘eid mubarak’-vlaggetjes en goudkleurig wegwerpservies, terwijl Ikea een reeks kussenhoezen, kaarsenstandaards en andere decoratieartikelen aanbiedt.

Gefranchiseerde Delhaizewinkels varen eigen koers

Grote supermarktketens zien hun omzetten stijgen tijdens de ramadan en spelen daarop in. "We zien met name een verhoging in de verkoop de dagen voor de start van de ramadan," zegt Hanne Poppe, woordvoerster van Colruyt.

Ook spelen Colruyt-winkels vaak in op de stijgende vraag naar bepaalde producten, zoals dadels. "We passen de voorraad van enkele producten die typisch zijn voor de ramadan aan zodat er grotere hoeveelheden zijn op de plekken waar veel van onze klanten meedoen aan ramadan. In die winkels zorgen we ook voor een extra opvallende presentatie van die producten."

Delhaize hanteert geen specifieke ramadanstrategie, in tegenstelling tot de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn, die deel uitmaakt van hetzelfde moederbedrijf Ahold. Rond ramadan komt de Nederlandse supermarktketen, die sowieso al een uitgebreid halal-assortiment heeft, vaak met speciale campagnes.

Dat betekent niet dat je in geen enkele Brusselse Delhaize-supermarkt speciale ramadan-producten aantreft: “Sommige franchisewinkels in Brussel passen zich aan,” zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Zelfstandige winkels spelen in op lokale behoeftes, vooral in Brussel en Antwerpen. Ze kopen bepaalde producten extra in.”

75850142-brusselsemarktabattoiranderlechtslachthuisslachthuizenpanocsaskiavanderstichele.jpg

Saskia Vanderstichelen

| Bij de slachthuizen van Anderlecht komt de bedrijvigheid na de Ramadan goed op gang.

Bij het slachthuis van Anderlecht, waar nog halal geslacht mag worden, ziet men voorlopig geen verhoogde omzet. Sterker nog: de economische activiteit daalt eerder tijdens de ramadan. Zo sluit de cafetaria aan de Abattoir-markt overdag en opent ze ’s avonds weer. Ook is het werken tijdens de ramadan niet altijd makkelijk, geeft woordvoerder Paul Thielemans van N.V. Abattoir in Anderlecht toe. "Mensen zijn soms moe of prikkelbaar.”

De slachthuizen verwachten vooral drukte vanaf het einde van de ramadan en tijdens het tweede belangrijk feest voor moslims: Eid al-Adha, ook bekend als het Offerfeest, dat zeventig dagen na Eid al-Fitr plaatsvindt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni