| Paus Franciscus

Paus Franciscus komt in september naar Brussel

© Belga
20/05/2024
Updated: 20/05/2024 13.28u

Paus Franciscus komt van 26 tot 29 september naar ons land. Hij zal Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve bezoeken, dat meldt het Vaticaan maandag. De Belgische Katholieke Kerk heeft het over 'een bijzonder aangename verrassing.'

Het was al bekend dat de paus in de tweede helft van september naar ons land zou komen. Zijn bezoek kadert in de zeshonderdste verjaardag van katholieke universiteit in Leuven, de voorloper van de huidige KU Leuven en de UC Louvain. De twee universiteiten vieren dat jubileum in 2025. De Belgische bisschoppenconferentie werkt het programma uit samen met beide universiteiten, de overheden en de Vaticaanse diensten.

De paus zal vermoedelijk ook een bezoek brengen aan de Basiliek van Koekelberg. De directeur-generaal van de kerkfabriek van de Basiliek verwachtte in maart dat hij de mis zal opdragen in de basiliek, zo vertelde hij eerder aan BRUZZ.

'Zijn hart heeft gesproken'

De Katholieke Kerk in België reageert enthousiast op het bezoek van paus Franciscus eind september aan ons land. "Ik denk dat in de eerste plaats zijn hart heeft gesproken", zegt aartsbisschop Luc Terlinden, hij spreekt over een "bijzonder aangename verrassing". "Vooral omdat de paus maar heel weinig Europese landen bezoekt, laat staan in West-Europa. We hadden het niet echt verwacht. Maar tegelijkertijd denk ik dat paus Franciscus al lang heel graag naar België wilde komen. Een van de redenen daarvoor is dat hij in zijn jongere jaren in Argentinië een aantal Belgen kende. Ik denk dat in de eerste plaats zijn hart heeft gesproken."

"Maar laten we vooral ook niet vergeten dat het bezoek deel uitmaakt van de viering van de zeshondste verjaardag van onze twee Leuvense universiteiten", gaat Terlinden verder. "Het is dus een heel bijzondere aanleiding, aangezien de paus ook de intellectuele en wetenschappelijke wereld van ons land komt ontmoeten en bij uitbreiding de Belgische samenleving en haar verschillende geledingen."

De paus komt van donderdagavond 26 september tot zondagnamiddag 29 september naar ons land. Een afsluitende eucharistieviering voor het grote publiek op staat voor zondagvoormiddag op het programma. Zodra het programma helemaal vastligt, volgt gedetailleerde informatie op de site popevisit.be. Via dat platform zullen ook reservaties kunnen aangevraagd worden voor de afsluitende eucharistieviering voor het grote publiek.

Voor Paus Franciscus in ons land aankomt, zal hij op 26 september een tussenstop maken in Luxemburg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni