Maxime Nys, ACOD Brussel

| De betoging van ACOD Brussel, ACV Openbare Diensten en VSOA trok van het De Brouckèreplein naar het kabinet van minister-president Vervoort.

Personeel Brusselse gemeentediensten staakt en betoogt

© BRUZZ
23/05/2024

Het Brusselse gemeente- en ziekenhuispersoneel staakt donderdag voor betere arbeidsvoorwaarden. De drie overheidsbonden hebben daarnaast gezamenlijk actie gevoerd voor het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Volgens Maxime Nys van ACOD Brussel waren er zo’n 400-tal manifestanten donderdag aanwezig op de betoging, die bestond uit personeel van lokale openbare diensten in Brussel en van het Iris-ziekenhuisnet. De manifestatie vertrok aan het De Brouckèreplein en ging via de Kleine Ring naar het kabinet van Vervoort aan de Hertogstraat. “Het was een positieve actie”, zo klinkt het bij de socialistische vakbondsman.

Nys heeft weinig zicht op de hinder die de actiedag heeft veroorzaakt, al zal die volgens hem niet onopgemerkt zijn voorbijgegaan: “Alle kinderdagverblijven in Jette zijn vandaag gesloten. We zien bij actiedagen vaker dat veel personeel van kinderdagverblijven deelneemt.”

De actiedag gaat uit van de drie overheidsvakbonden: de socialistische ACOD, de christelijke ACV Openbare Diensten en de liberale VSOA. Zij hielden ook een meeting met de drie verantwoordelijke ministers, Bernard Clerfayt (Défi) voor Lokale Besturen, Alain Maron (Ecolo) voor Welzijn en Gezonheid en minister-president Rudi Vervoort (PS) zelf.

Structurele onderfinanciering

De bonden klagen over een gebrek aan investeringen in de openbare dienstverlening in Brussel en pleiten voor een loonsverhoging van 10 procent, gecombineerd met een vermindering van de werkduur naar 30 uur per week: "Wij willen dezelfde voorwaarden voor het gemeentepersoneel als in Vlaanderen en Wallonië", zegt Nys. "We merken een braindrain richting regio's met betere werkvoorwaarden."

Volgens Nys hebben de ministers begrip voor de eisen van de bonden, “Maar ze kunnen met de verkiezingen die eraan komen geen extra geld beloven”, zo kreeg Nys te horen. “Zij wijzen ook op de structurele onderfinanciering van Brussel, maar de hefboom om meer geld vrij te maken ligt op het federale niveau.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni