Honderd bewoners uit kraakpand in Schaarbeek gezet

© Belga
08/03/2024

In Schaarbeek zijn vrijdag een honderdtal mensen uit een kraakpand in de Kolonel Bourgstraat gezet waar ze al enkele weken verbleven. De recente onderhandelingen tussen de autoriteiten en de bezetters leken goed op weg om tot een tijdelijke bewonersovereenkomst te komen, maar konden niet tijdig worden afgerond. De eigenaar van het gebouw besliste daarom om over te gaan tot de evacuatie van het pand.

Om 10 uur 's ochtends begonnen agenten van de politiezone Brussel-Noord met de ontruiming van het gebouw waar al sinds zo'n twee maanden een groep mannen, vrouwen maar ook kinderen, voornamelijk Moldaviërs maar ook Oekraïners, in een precaire situatie verbleven. Het ging veelal om mensen zonder papieren.

De gemeente Schaarbeek en het Brussels Gewest via het kabinet van minister van Sociale Actie Alain Maron (Ecolo) hadden zich uitgesproken voor de ondertekening van een tijdelijke huurovereenkomst om de bewoners onderdak te bieden tot het pand, dat aangemerkt staat om gesloopt te worden, daadwerkelijk zou worden afgebroken.

De eigenaar kantte zich niet meteen tegen een dergelijke overeekomst, maar eiste wel garanties voor de brandveiligheid in het gebouw in de Kolonel Bourgstraat en die kwamen er naar zijn mening niet snel genoeg.

Tweede poging tot uitzetting

Begin februari verkreeg de eigenaar al een uitzettingsbevel van de vrederechter en eind februari volgde een eerste poging tot uitzetting, maar die werd stopgezet na een protestactie van het collectief Front Anti-Expulsions.

Nu vrijdag kon de ontruiming dus wel worden afgerond. "De evacuatie van het gebouw gebeurde in alle rust en er zijn geen incidenten gemeld", verklaarde de politiezone Brussel-Noord. Een deel van de bezetters had de ruimte donderdag al verlaten en de overblijvers trokken vrijdagochtend weg.

Op het kabinet van minister Maron wordt de uitzetting betreurd. "De afgelopen weken hebben de betrokken partijen heel wat pogingen ondernomen om dit te vermijden en met de eigenaar in der minne tot een tijdelijke oplossing te komen, om humanitaire redenen", klonk het.

"Het Gewest doet zijn uiterste best met zijn eigen middelen, maar we doen ook een beroep op de federale regering die binnen haar eigen bevoegdheden veel meer moet doen om oplossingen te bieden en dergelijke tragische situaties te vermijden", aldus nog het kabinet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni