Pro-Palestijnse burgers blokkeren toegang tot Israëlische ambassade in Ukkel

© Belga - BRUZZ
14/05/2024

Een veertigtal pro-Palestijnse burgers heeft dinsdag de toegangsweg tot de Israëlische ambassade in Brussel geblokkeerd. De solidaire burgers eisen dat de federale regering de politieke, diplomatieke en economische banden met Israël verbreekt en concrete maatregelen neemt om een staakt-het-vuren te bereiken in het Midden-Oosten.

De politie is talrijk aanwezig, met politiecombi's, wagens en een waterkanon. Omstreeks 17.30 uur hebben de activisten zich vastgeketend aan de blokkade die ze een uur eerder hadden opgetrokken uit houten pallets.

Ook de burgemeester van Ukkel, Boris Dilliès (MR), was aanwezig op het terrein. "Er is geen toestemming voor deze betoging. Men heeft het recht om te protesteren, maar heeft deze betoging niet aangevraagd. We gaan deze betoging opbreken, want er is een gevaar voor de publieke orde", aldus de burgemeester.

Rond 18.50 uur was de blokkade helemaal opgebroken. Er resten nog enkele activisten die leuzen scanderen, waaronder "bourgmestre complice" en "police partout, justice nul part."

De actie vindt plaats op 14 mei, een symbolische dag voor Israël en Palestina, omdat Israël die dag de onafhankelijkheid viert en de Palestijnen een dag later herdenken hoe Palestijnen van hun grondgebied werden verdreven, wat ze de catastrofe noemen, de Nakba.

Volgens het naamloze collectief vragen Belgische burgers al maanden aan de overheid om stappen te zetten en werk te maken van een staakt-het-vuren. Tevergeefs, klinkt het: "Elke dag wordt de situatie in Gaza erger, maar er gebeurt helemaal niets."

De actievoerders eisen dat de diplomatieke en politieke banden tussen de Belgische staat en Israël verbroken worden. Dat is meteen ook de reden dat de actie plaatsvindt aan de Israëlische ambassade, die symbool staat voor de diplomatieke banden tussen België en Israël.

Daarnaast dringen de activisten aan op een economische boycot, en het stoppen van de handel tussen België en Israël. "Het is tijd om dat België sancties neemt tegen Israël", aldus de woordvoerster van het collectief.

Ook de universiteiten moeten volgens de activisten werk maken van een volledige academische boycot. "Zoals de conferentie van Spaanse rectoren laatst besloten heeft," klinkt het. "Er is méér druk nodig om deze genocide van Israël op Palestina stop te zetten. De Belgische staat zegt al maandenlang dat Israël het internationaal recht niet respecteert, maar toch gebeurt er niets", benadrukt Marie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni