Pro-Palestina-manifestatie trok 7.500 betogers: 'Belangrijk om solidariteit te tonen'

LV
© BRUZZ
18/03/2024

Zondag vond de vijfde officiële pro-Palestina betoging plaats in Brussel. In totaal kwamen volgens de politie zo'n 7.500 mensen samen om de situatie in Gaza aan te klagen en op te roepen tot een onmiddelijk staakt-het-vuren. Ook activist Jo Dirix was erbij: "Ik probeer ook mensen in mijn omgeving aan te sporen om mee te lopen."

Om 14u verzamelden de actievoerders aan het Noordstation om vervolgens met spandoeken en trommels een weg af te leggen naar het Zuidstation. "Er waren veel mensen op de been, dat betekent dat mensen de situatie van apartheid en bezetting zo verschrikkelijk vinden, dat ze niet thuis kunnen blijven", meent Dirix.

"Ikzelf volg de situatie al bijna twintig jaar op, dit conflict is niet gestart in oktober met de aanval van Hamas", benadrukt hij. "Het is dan ook belangrijk als burger om actie te voeren zoals betogingen. Ik probeer ook mensen in mijn omgeving aan te sporen om mee te lopen."

Ook boycotten helpt om Israël economisch onder vuur te leggen, legt hij uit. "Zo koop ik geen producten uit Israël meer, maar vermijd ik ook bedrijven die op de BDS-lijst (The Boycott, Divestment and Sanctions movement, red.) staan."

"Het is ook van belang om politici tot verantwoording te roepen. De internationale gemeenschap laat van zich horen en je merkt dat steeds meer politici ook van zich laten horen. Het zou een krachtig signaal zijn als landen economisch breken met Israël, maar vooral het verkopen van wapens zou onmiddellijk moeten stoppen", besluit Dirix.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni