Regenweer maakt leven voor daklozen nog moeilijker, waarschuwen Brusselse vzw’s

© Belga
19/06/2024
Updated: 19/06/2024 18.13u

Verschillende Brusselse vzw's die zich ontfermen over dak- en thuislozen, herinneren eraan dat natte weersomstandigheden voor daklozen vaak zwaarder zijn dan koude. "In de winter is er een winterplan voorzien waardoor maatregelen van kracht zijn tegen de koude, maar dat ontbreekt tijdens een lange regenperiode in een ander seizoen, waardoor het leven voor daklozen nog moeilijker wordt", klinkt het.

"Regen is zwaarder dan koude", zegt Philip De Buck van dagcentrum L'Îlot, die merkt dat de opkomst in de dagcentra van de vzw de voorbije weken veel hoger lag dan andere jaren in dezelfde periode. "Mensen komen hier 's ochtends volledig doorweekt aan, hun kledij moet gewassen worden en ze snakken naar de warme douche. Maar op dit moment kunnen wij niet aan iedereen de nodige omkadering bieden."

Die situatie is het gevolg van natte weersomstandigheden die vallen buiten de winter, wanneer geen winterplan actief is. "In de winter hebben we structuren, middelen. Na de winter hebben we minder opvangplaatsen en worden mensen weer op straat gezet", vult Samuel Fuks aan. Fuks is verantwoordelijke van de vzw Bulle, die wasserijdiensten aanbiedt aan mensen die op straat leven.

De aanhoudende regen bemoeilijkt het leven op straat, dat vaak al niet eenvoudig is. "De meter van onze vzw, comédienne Elina Dumont, leefde twaalf jaar op straat. Zij leerde ons dat nat zijn het allerergst is voor iemand die op straat leeft. Erger dan honger of koude", zegt Laurent d'Ursel van DouchFLUX, een Brusselse vzw.

Of het nu regen, koude of een hittegolf is, extreme weersomstandigheden hebben gevolgen voor daklozen. Volgens het collectief Morts de la rue zullen deze zomer in Brussel evenveel mensen op straat sterven als in de winter. "Voortdurende en aanhoudende actie is noodzakelijk om de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen", besluiten de vzw's.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni