| Een simulatiebeeld van het nieuwe station.

Renovatie station Bockstael start dit jaar, als taalkwestie geen roet in het eten gooit

JP
© BRUZZ
06/02/2024

De werkzaamheden voor station Bockstael zullen naar verwachting na de zomer starten, met een geplande opening eind 2025. Dat heeft de NMBS aangekondigd. De renovatie staat echter op losse schroeven als de Raad van State de NMBS nog terugfluit. Een Franstalige Lakenaar kon de vergunningsaanvraag niet in zijn moedertaal bekijken en vroeg om een schorsing van de vergunning vanwege de eentaligheid van de documenten.

Het station van Bockstael in Laken is al langer aan een renovatie toe. In 2022 kondigde de NBMS aan dat die er zal komen. Het station moet toegankelijker en gebruiksvriendelijker worden: er komen onder andere verhoogde perrons zodat reizigers niet meer op treinhoogte hoeven te wachten, er komen nieuwe schuilhokjes en twee nieuwe liften.

Maar volgens buurtbewoner Cédric Dartois verdient de heraanleg van het station "een uitgebreid debat." Het treinverkeer zou niet goed zijn aangesloten op het bus- en metroverkeer, een probleem dat stadsbeweging Arau in 2022 al aanstipte.

De bezorgde buurtbewoner wilde inzage in de documenten die onderdeel uitmaken van het participatieve traject rond het station. Daar doken echter problemen op, want de Franstalige Lakenaar kon de vergunningsaanvraag niet in zijn moedertaal bekijken. De bijlagen van de vergunning - zoals de verklarende nota - werden alleen in het Nederlands opgesteld.

'Rechten niet gerespecteerd'

Dartois spreekt goed Nederlands, maar beheerst het technisch jargon niet dat komt kijken bij het begrijpen van een stedenbouwkundige vergunning. "Ik heb het recht om de documenten in het Frans te krijgen," zei hij daarover in La Dernière Heure.

Hij toont ook begrip voor Nederlandstaligen die vaker met gelijkaardige problemen krijgen te maken. "Het is terecht als Nederlandstaligen protesteren als hun rechten niet gerespecteerd worden," zegt hij. "Nu is het andersom."

Dartois diende daarover de afgelopen anderhalf jaar drie klachten in bij de Vaste Commissie van Taaltoezicht, die hem één van de keren al gelijk heeft gegeven, zo laat hij weten aan BRUZZ.

Schorsing vergunning

In januari vroeg Dartois bovendien om de annulatie en schorsing van de vergunning bij de Raad van State. Een woordvoerster van het hoogste rechtsorgaan bevestigt dat die aanvragen op 23 januari zijn ontvangen, maar kan niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Inmiddels is het openbaar onderzoek afgerond, de werken zijn gepland voor de tweede helft van 2024. Zo kan het station eind 2025 worden ingehuldigd, bevestigt de NMBS.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni