Rode Kruis bezorgd over einde koudeplan: 'Veel mensen belanden opnieuw op straat'

© BRUZZ
01/03/2024

In het kader van het koudeplan voor daklozen van Bruss'Help zette het Belgische Rode Kruis in januari een geïmproviseerde noodopvang op poten in de Anderlechtse Kliniekstraat. Nu het kwik gestegen is, sluit het opvangcentrum, net als verschillende andere centra. Groepen kwetsbaren dreigen hierdoor opnieuw op straat te belanden.

Het opvangcentrum in Anderlecht bood sinds begin januari 24/7 onderdak aan voor alleenstaande mannen die er minstens een week konden verblijven. Bewoners konden rekenen op drie maaltijden per dag, hygiëneproducten en douches, en werden begeleid door een team van het Rode Kruis.

De voorbije twee maanden werden op die manier 1.450 mensen geholpen, goed voor 8.650 overnachtingen. Toch zal het opvangcentrum, een voormalig kantoorgebouw dat in sneltempo werd omgebouwd, vanaf deze vrijdag zijn deuren sluiten.

'Zorgwekkende situatie'

Het Rode Kruis laat vrijdag in een persbericht weten er een bitter gevoel bij te hebben om de 188 daklozen die er op dit moment nog verbleven opnieuw op straat te moeten zetten. “Dit is een zorgwekkende situatie, vooral omdat deze sluiting niet de enige is: in totaal zullen tussen nu en eind maart enkele honderden noodopvangplaatsen worden opgedoekt, waardoor heel wat mensen zonder oplossing komen te zitten.”

“In vergelijking met de vorige winter, waarbij er mensen moesten slapen in de kleedkamers van het Koning Boudewijn-voetbalstadion, werd er dit keer goed geanticipeerd,” stelt Magali Clerbaux, hoofd crisisbeheer in Brussel. “Helaas is er nu geen oplossing voorhanden voor de mensen die vandaag terug op straat worden gezet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni