Samusocial

Daklozenorganisatie Samusocial sluit deze dinsdag het centrum in Vorst dat 150 noodopvangplaatsen bood aan alleenstaande mannen. De financiering die het Brussels Gewest ter beschikking stelde in het kader van het winterplan loopt af.

"Ons centrum voor alleenstaande mannen in Vorst gaat na 97 dagen dicht," klinkt het in een persbericht. In totaal werden zo'n 660 alleenstaande mannen er sinds de opening van het centrum gehuisvest en begeleid.

"Eind deze maand loopt de financiering af die het Brussels Gewest ter beschikking stelt om de opvangcapaciteit tijdens het winterseizoen te verhogen," klinkt het als reden.

Door het huidige tekort aan opvangplaatsen zullen verschillende personen door de sluiting niet meer zeker zijn van opvang, aldus nog Samusocial. De daklozenorganisatie wijst erop dat zich onder deze mannen veel asielzoekers bevinden, onder wie ook veel Palestijnen, die niet worden opgevangen door Fedasil zoals voorzien in de Opvangwet.

Prioriteit

"Omdat we de meest kwetsbaren willen beschermen, hebben onze medische, psychologische en sociale teams ongeveer dertig bijzonder kwetsbare bewoners geïdentificeerd die met prioriteit moeten worden doorverwezen naar onze andere faciliteiten," zegt Arnaud Brouwez, hoofd van het centrum in Vorst. Zij worden aangeduid op basis van kwetsbaarheidscriteria zoals leeftijd, medische situatie en psychologische kwetsbaarheid.

De organisatie gaat door de sluiting van 1.150 naar 1.000 plaatsen voor daklozen in zes noodopvangcentra, waarvan 500 plaatsen voor gezinnen, ongeveer 150 plaatsen voor alleenstaande vrouwen en ongeveer 350 plaatsen voor alleenstaande mannen.

"Naast de honderden verzoekers om internationale bescherming die niet in een Fedasil-centrum terecht kunnen, zijn er onder de geïsoleerde mannen ook veel mensen zonder papieren die weinig of geen hulp krijgen om uit hun situatie van dakloosheid te geraken," aldus Samusocial. "Het gebrek aan mogelijke oplossingen voor deze groep maakt hen een van de sterkst getroffen groepen van de verlaagde opvangcapaciteit."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni